Arkiv

Risør

Tirsdag 22. juni - Onsdag 23. juni 2021

Tirsdag var det på tide å fylle opp matbeholdningen. Vi bestemte oss for å ta en overnatting på Bommen, som er Risør motorbåtforenings havneanlegg på Risøya, og ro med Fjæra inn til Risør for å handle. Det var god plass ved bryggene på Bommen. Flora ble fortøyd på samme gode plass som året før. Foruten bryggeanlegget har foreningen hus og anneks med 16 sengeplasser til utleie og kiosk på brygga. Kiosken fristet oss med kaffe og nystekte vafler. Vi fikk en hyggelig prat med foreningens frivillige og intens oppmerksomhet fra en selskapssyk liten hund med en tidligere tilværelse som spansk landstryker.

item1

Flora ligger godt fortøyd ved brygga på Bommen. Båten i bakgrunn er en Storebro som eies og pusses av havnevakten. Mahognien skal få 20 strøk med ravilakk før eieren blir fornøyd.

item3

I motvind og bølgeskvulp rodde vi Fjæra til Risør for å handle. Vi tok korteste veien under brua til Holmen eller Solsiden som det heter etter at det ble bygd nye boliger der ute. Da vi var kommet under brua fikk vi se et skilt med informasjon om at snarveien var stengt for båter. Godt var det at vi ikke kunne lese skiltet fra utsiden. Da hadde vi fått lengre og striere tørn å ro. En stor gjestebrygge var så godt som tom for båter. Der løftet vi Fjæra opp på brygga. En mann som holdt på med vedlikehold sa oss at vi egentlig skulle betalt havneavgift: "Det er sjelden kontroll, og jeg skal ikke si noe". Da vi ikke fant ut hvordan avgiften skulle betales lot vi jolla ligge på brygga mens vi gikk for å handle. Det gikk bra.

item4

Risør viste seg fra sin beste side med sine hvite trehus. Om husene mangler hager, mangler det ikke grønne fingre. Langs veggene bugnet det med blomstrende vekster i alle farger.

item5

I havnestrøket møtte vi fiolinistene Ludvig Gudim og Per Kristian Skalstad med instrumentkasse på ryggen. Utenfor en kafé stod Tine Thing Helset med trompetkasse. Da vi så blå flagg for Risør kammermusikkfestival overalt gikk det opp for oss at byens årlige kammermusikkfestival var i gang. Dessverre var alle klassiske konserter utsolgt. Tone sa senere at å være blant stjernene i Risør under festivalen måtte være som å rusle rundt i Cannes under filmfestivalen.

item6
item10
item7

Risør har en egen brygge for tresnekker. På andre siden av havna ligger redningsskøyta Risør II. Hun ble bygget i Risør og opererte som redningsskøyte i Risør, Rasvåg og Hidra før hun i 1936 ble pensjonert og solgt til England. Under krigen var hun i krigstjeneste blant annet som agentfartøy i den Engelske kanal. I 1985 kom hun tilbake til sitt fødested. Da var hun i dårlig forfatning. Et omfattende restaureringsarbeid ble satt i gang. I 1992 var Risør II klar til seilas. Da var det meste nybygd, men den gamle kjølstokken ligger som en grunnpilar i den nye skøyta.

item8

Risør har ved siden av Ålesund den største samlingen av 12,5 kvm kryssere. Båttypen ble konstruert av Christian Jensen i 1929. Han er blant annet kjent for båtbyggeriet i Vollen der polarskipet Maud ble bygd for Roald Amundsen. 12,5 kvm ble først rigget med 15 kvm seilareal. Det viste seg å være i meste laget. Med en mindre fokk fikk den sine 12,5 kvm som har gitt båttypen navn. Den ble godkjent som nasjonal juniorbåt av KNS i 1930. Senere har fribordet blitt hevet til 40cm, noe som har gitt den ry som en sjøsterk båt. Prinsessene Astri og Ragnhild seilte 12,5 kvm krysser, og Kronprins Harralds første "Fram" var også en slik båt. Den fikk han allerede som 10 åring i 1948. Det seiles fortsatt NM med disse båtene. I 2021 ble mesterskapet arrangert i Risør.

item9

Dette er en av marinens korvetter i Skjold-klassen som gjestet Risør. Marinefartøyet er bygd som katamaran med et luftputesystem som gjør at det kan bevege seg i 60 knops fart.

 

På roturen tilbake til Flora møtte vi havnevakten fra Bommen i en motorisert landstedsbåt. Han ropte til oss at han kunne taue oss når han snart skulle tilbake. I medvind med gode åretak kom vi oss til Bommen før havnevakta. Det styrket selvfølelsen.

Arkiv
Arkiv Arkiv