I Småland, langt fra det salte hav, ligger Marieholms bruk som i en årrekke produserte plastbåter. Marieholms Bruk hadde 120 års historie bak seg med jernverk og med produksjon av komfyrer og landbruksmaskiner. Mot slutten av 1940-tallet gikk produksjonen i motbakke.
Uno Särnmark fra Göteborg hadde en bedrift som produserte el-komponenter til blant annet flyindustrien. Han hadde planer om å bygge opp en kjemisk industri. Marieholms avsides beliggenhet passet godt til dette formålet. I begynnelsen av 50-tallet døde Uno og hans bror Folke tok over bedriften. Noen år senere ble Folke kontaktet av en tidligere ansatt som hadde besøkt USA hvor man hadde begynt å produsere båter i glassfiberarmert polyester. I lokalene på Marieholms Bruk ble det bestemt å starte med båtproduksjon.
Den første båten av typen Sweet Sixteen ble produsert i 1956. Den ble laget på former, maler og produksjonsrettigheter fra USA. Tegningene var av Charles Underwood. Sweet Sixteen var en av Sveriges første serieproduserte plastbåter.
Marieholm produserte etterhvert mange modeller. Halvor Rosenbaum designet flere av motorbåtene. Concorde er kanskje den mest kjente. Den første seilbåten var Sea Cat som ble tegnet av Pelle Petterson og satt i produksjon i 1966.
Da Tord Sundén tegnet IF-båten kontaktet han flere båtbyggere. Han valgte Marieholm som produsent. IF-båten ble Marieholms største suksess med produksjon på nær 3500 båter. Mange gikk til eksport.
I 1973 ble virksomheten solgt til Rederi AB Transatlantic. Seilbåtene hadde fortsatt et marked, men lageret av motorbåter vokste. Høsten 1975 ble Clas-Åke Nygren ansatt som leder for bedriften.
I 1977 gikk Marieholm sammen med Albin Marin og Shipman. Dette skulle bli skjebnesvangert for Marieholms Bruk. Hele produksjonen ble flyttet til Albins fabrikk i Kristinehamn. En gruppe oppsagte arbeidere ved Marieholm ville leie lokalene av Albin Marin for å fortsette produksjonen av IF-båter, men det gikk ikke Albin med på. Først etter Albin Marins konkurs i 1980 kunne produksjonen av seilbåter starte opp igjen på Marieholms Bruk under navnet Marieholm Plast AB. Nå ville man også forsøke seg i konkurranse med produsenter av moderne finnekjølte båter. Arcona 32 og Arcona 36 ble satt i produksjon. Så falt markedet og bedriften satt inne med flere av de største båtene som ikke lot seg selge. I 1987 ble det kroken på døra for Marieholms båtproduksjon.
I dag er Marieholms Bruk en arena for opplevelser med messehaller, teater og galleri.
|