Arkiv

I Håvikene - like sør for Lyngør

Mandag 24. - tirsdag 25. juni 2024

item7

Flora på svai i den sydlige (vestlige) av de to Håvikene på utsiden av Askerøya.

Dagens etappe startet i Alvekilen på Tromøya. Sola skinte, sjøen var rolig, vinden ble etterhvert spak. Da vi var forbi fyrtårnet med det festlige navnet Møkkalasset hadde Finn-Erik på internett funnet en fin havn til oss på utsiden av Askerøya i Tvedestrand.

Håvikene ligger på den østligste delen av den lange Askerøya, litt over 1 km i luftlinje fra Lyngør. Padleperler, nettstedet for padling i Agder, anbefaler varmt den nordlige Håvika som nattehavn for padlerne. Redningsselskapets nettside Velihavn skriver at "det er den sydlige viken som er dypest og foretrukket av mange". Tone ble overrasket da hun oppdaget at på kartet var dybden "i viken som er dypest" bare 2 meter. Vi slapp ankeret ut omtrent midt i vika etter å ha kjørt litt fram og tilbake og fulgt med på ekkoloddet. Området Flora ville svaie over var mellom 2 og 2,4 meter dypt.

item4

Vi så noen få fortøyningsbolter i vika.
Her er en av dem.
 

Utenfor Håvikene ligger Gåsholmene. Den største Gåsholmen har brygge med søplekasser. Brygga er ny og fin. Utpå kvelden da Flora lå i skygge løftet vi Fjæra opp på renovasjonsbrygga og gikk til et flatt og solrikt berg hvor vi spredte ut picnic-teppet.

Mens vi satt på teppet og drakk ettermiddagskaffen med ryggene mot Håvikene og ansiktene vendt mot den ruvende Nautholmen greide Finn-Erik å oppdage en beskjeden benk høyt oppe på denne holmen. Den benken og utsikten derfra fikk han lyst til å stifte nærmere bekjentskap med.

item2

Morgenen etter rodde vi til Nautholmen. Der så vi ingen brygge, men det gikk fint å løfte Fjæra opp på berget. For sikkerhets skyld tok vi ut årene og åreringene og la dem et stykke innenfor.

Raskt og greit gikk vi opp til den gamle og slitne utsiktsbenken. Ved benken stod ei postkasse. Da vi åpnet lokket fant vi ingen besøksbok. Bunnen av kassa var erodert bort.

Vi vandret videre. Noen sti fant vi ikke, men vi kom oss etterhvert over til den andre enden av Nautholmens rygg. Der var det også en knaus med utsikt. Etter sankthans var det merkbart at flere hadde kommet i feriemodus. Vi så båter som hadde funnet gode fortøyningsplasser og små paradiser ved holmene.

item9

På andre siden av Nautholmen stod det en utsiktsbenk uten postkasse. Finn-Erik satte seg ned med en gang.

Startbildet på bloggartikkelen ble tatt her.

item10

Tone står på Nautholmen og ser over mot Askerøya med "vår" Håvik bak landtungen. Mellom Nautholmen og Askerøya ligger Gåsholmen med renovasjonsbrygge, Flora skimtes som den hvite prikken midt i bildet.

item6

Husene ligger innerst i vika. Bildet kan gi inntrykk av at Flora ligger nær land, men så er absolutt ikke tilfelle.

item11

Flora ligger på samme sted (midt i vika). Fotografen er nå innerst i vika og båten helt til høyre ligger faktisk fortøyd til land.

Litt før 12 tok vi opp ankeret og seilte videre gjennom Lyngørgata hvor det var mye folk på begge sider.

Arkiv
Arkiv Arkiv