Arkiv

Saltholmen

Onsdag 19. juni 2024

Vi våknet til fint sommervær. Sengetøyet fikk lufte seg over bommen mens vi spiste frokost. Vi lettet ankeret med nye hansker, kjøpt i Kristiansand, på hendene. Genoaen ble rullet ut og ga litt drahjelp til motoren. Det ble en kort dagsetappe. I Østre Hestholmbukta ved Skauerøya la vi oss på svai. Saltholmene ligger mot sørøst og gir beskyttelse mot vær og sjø. Opprinnelig het de Kjeholmene, men ble omdøpt da predikanten Hans Nielsen Hauge drev saltkoking der ute i nødsårene 1809-1810. Han var da nylig sluppet ut av fengselet. Vi tok jolla ut til lille Saltholmen for å se det gamle fyret.

item2

Fyrbygningen ble satt i drift i 1882 og var bemannet fram til 1952 da det ble automatisert. Skøyta til høyre i bildet er Lensmannen som vi delte nattehavn med.

item6

Vi fortøyde Fjæra til fyrbrygga. Der lå det allerede to båter som tilhørte to medlemmer av fyrets venneforening Den fine koggen "Ekko" ble bygget på tredvetallet. Den ble senere kjøpt av bestefaren til dagens eier. Bestefaren var ivrig regattaseiler og brukte blant annet båten til å slepe seilbåter til og fra konkurranse-stedene. Ekko ble for få år siden satt inn på verft for å gjøre seg lekker. Nå fremstår den som et smykke.

item4

Saltholmen fyr eies i fellesskap av Lillesand kommune, Lillesand Sparebank og Saltholmens venner. Saltholmens venner drifter stedet. Det er mulig å leie rom for overnatting på fyret. Om sommeren er det kunstutstilling og servering av kaffe og kaker. Da vi kom til Saltholmen var venneforeningen i full sving med å vaske, male og rydde til sommersesongen.

item5

Tone har satt seg på muren som ligger som beskyttelse utenfor selve fyret.

item8 item7

Det lille åttekantede fyrtårnet ble senere erstattet med et nytt fyr som nå nå har fått avløsning av en mindre lykt med led-lys.

item9
item9

Seilbåten med det grønne seilet er en moderne klassiker. Det er en Spirit 30 bygget i England med lave linjer og overheng som på en båt fra tredvetallet, men den er designet i vårt århundre. Verftet har spesialisert seg på å bygge kvalitetsbåter i tre og epoxy.

item12

Saltholmen fyr ligger ytterst ute i Storegabet ved innseilingen til Lillesand.

 

"Det er mørkt og Lyset fra Saltholmen Fyr blinker op mot byen".

Dette skrev Knut Hamsun på jomfru Guldbransens hotell i Lillesand i 1890.

Arkiv
Arkiv Arkiv