Arkiv

Kristiansand

Torsdag 13. - fredag 14. juni 2024

Etter at Flora var godt fortøyd i Kristiansands gjestehavn gikk vi for å oppleve Sørlandets hovedstad. Med litt hjelp av Google maps fant vi fram til Geheb konditori. Der tok vi oss tid til å drikke kaffe og spise kake. Vi satte oss inne i kaféen hvor det var åpen dør til uteserveringen. En freidig turteldue fant veien inn gjennom åpningen på leting etter noe godt å fylle nebbet med. Da en av servitørene kom gikk den noe motvillig ut ugjen.

item1

Litt vest for gjestehavna, der Odderøya ligger like inn mot fastlandet, er det bygget opp et lite restaurant-område med vannvei for lave båter og gangbroer for fotgjengere. Der er det gode muligheter for et måltid eller en utepils for de som ønsker det.

item7
item2

Kilden kulturhus ligger på Odderøya litt syd får det tidligere omtalte restaurantområdet. Her hadde vi bestilt billetter til kveldskonsert. Operaens venner i Kristiansand skulle feire sitt 50 års jubileum med stor konsert, - en hyllest til Kirsten Flagstad som i mange år bodde i Vågsbygd som nå tilhører Kristiansand.

Det var et visst behov for rengjøring av egne kropper før konserten. Vi hadde overhørt en samtale på brygga om stressende og tidkrevende dusjing. Det er sikkert kø foran dusjen - tenkte vi. Med såpe og håndklær i nettet fant vi, til vår overraskelse, flere ledige dusjrom. Inne i hvert vårt avlukke kledde vi av oss og skrudde på kranene. Vannet uteble. Det måtte være en feil på dusjen tenkte Finn-Erik. Klærne kom på igjen og neste dusj ble testet med like nedlående resultat. Det viste seg at vannet måtte settes i gang med egen mobil-app. Mobiltelefonen lå i båten. Da Finn-Erik hadde gått for å hente sin mobil med riktig app innstallert, møtte han Tone som hadde snakket med betjeningen i brygge-kiosken. Der fikk hun høre at dette var et både smart og enkelt system. Selv om vi kun hadde en mobiltelefon med app kunne man starte dusjen fra et annet sted. Den som har funnet seg en ledig dusj kan ringe til en som har den riktige appen på sin telefon og be om å få vann til utvalgte dusjhode. Det var faktisk enklere den gang man kunne bruke poletter. Vi forstår nå at det har sine fordeler å ha eget dusjrom i båten. For oss ble det rundvask med klut og vann i Floras vaskevannsfat. I garderoben fant vi ingen festklær, men i disse tider blir man heldigvis ikke stoppet ved inngangen.

Sopranen Elisabeth Teige sang og Ingar Bergby dirigerte Kristiansand symfoniorkester. Sveinung Hølmebakk som selv er operasanger var konferansier. Det ble naturlig nok mye Wagner, men også musikk av Grieg, Bethoven og Richard Strauss. Et opptak med Kirsten Flagstad som sang Henry Purcells Dionos Klage fikk vi også høre. Det gamle opptaket hadde usedvanlig god lydkvalitet.

item4

Like utenfor Kilden kulturhus ligger den nyoppussede kornsiloen fra 1935. Nå er den Kunstsilo som blant annet rommer Nicolai Tangens kunstsamling. Syd for Kunstsiloen bygges det nye boligblokker.

item5

Vi så mange asiatiske mennesker i byen. De fleste hadde forlengst passert middagshøyden. Årsaken fant vi ved Lagmannsholmen. Der lå et stort cruiseskip som rommet flere tusen passasjerer.

item6

Innenfor gjesthavna ligger en stor park med vannfontener.

I Kristiansand gjorde vi nødvendige innkjøp. Floras nye syrefaste ankerkjetting var så glatt at det var vanskelig å få ankeret opp med bare hender. På Clas Ohlson kjøpte vi hansker som ga godt grep om kjettingen. Der fant vi også suppeøse og stekespade i plast (made in Sweden). Det vil spare belegget i våre nye kasseroller fra å bli ødelagt av våre gamle metallredskaper. Lokalavis ville vi også kjøpe. Fædrelandsvennen var det ikke lett å få fatt på. Verken Kiwi hvor vi handlet mat eller Narvesen ved stasjonen hadde avisen. En eldre kunde hos Narvesen fortalte Tone om en Coop-butikk i Marken som skulle ha avisen i sitt sortiment. Der fant vi dagens utgave. Så var vi klare til å kaste fortøyningene.

Arkiv
Arkiv Arkiv