Arkiv

Fra Gamle Hellesund til Stokken

Mandag 10. - tirsdag 11. juni 2024

item2

Da Flora forlot Gitkilen mandag morgen hadde de to seilbåtene fra Nederland og Oslo reist allerede. Flora gled sakte forbi hytteidyllene og de hvite vardene i Blindleia. To danske kajakkpadlere med store hatter padlet pent forbi Flora etter en liten prat med oss. Vi kunne ønsket oss litt mer vind i seilene, men fikk bare mindre etterhvert. Det siste stykket før Gamle Hellesund kjørte vi motor i tillegg.

item4

Med sin sentrale beliggenhet og den gode naturhavna mellom øyene var Gamle Hellesund en viktig uthavn i mange hundre år. Flora gikk inn i sundet med nesa sørover og lett, fin vind i seilene. I det store hvite huset til venstre har det vært poståpneri.

item5

Ved brygga utenfor den fine bygningen som i mange år var poståpneri lå en fin kogg. Poståpneriet i Gamle Hellesund ligger på Helløya, øya hvor det bodde mest folk.

Skolebygningen i den gamle uthavna står fortsatt og er museum med leker og gjenstander fra barns liv i tidligere tider. Høvåg Museums- og historielag har sommerfest og andre hyggelige og lærerike arrangement der. Den gamle skolen ligger i skolehusbukta på sørsiden av Sandøya, med utsikt over til Helløya.

I sin storhetstid hadde Gamle Hellesund både skomaker og hattemaker.

item6

Det var lunt og rolig å seile i Gamle Hellesund.

Vel og vakkert forbi den gamle uthavna tok vi et rev i storseilet og rullet inn litt av genoaen. Tiltaket kom svært godt med da vi seilte over Kvåsefjorden! Der var vinden sterk. Flora husket i bølgene så vi måtte holde oss fast. Nå var det vår tur å oppleve den utgaven av Kvåsefjorden som andre båtfolk har fortalt om. Da vi kom så langt at vi kunne dreie vestover og etterhvert inn i Randesund fikk vi gunstigere vindretning og langt midre gynging.

Flora tok nattehavn i den sørøstlige naturhavna på Stokken. Stokken utgjør den nordlige halvøya av Vestre Randøya. Hele Stokken er friareal og ligger i Kristiansand kommune.

item8
item11

På Stokken fikk vi en hyggelig velkomst. Store og små ender kom svømmende mot Flora mens vi ennå var opptatt med å legge ut ankeret.

Utsikt mot øst

Enden av den langstrakte og lunende holmen Randesundsknatten ses til venstre. Holmen har mange fortøynings-bolter som mange har glede av om sommeren.

Flora med grønne staker i forgrunnen

Om kvelden tok vi en tur til havna på nordvestsiden av halvøya og pratet med trivelige Kristiansandfolk som satt i stoler i sola på brygga foran båtene sine. (Den lange brygga på halvøyas sørøstside har skygge nesten hele dagen).

Neste morgen var sjøtemperaturen bare 11 grader. Vi gledet oss over at det ikke var dogg på båten.

item9
Arkiv
Arkiv Arkiv