Arkiv

Sykkeltur fra Smögen til Fisketången

Mandag 12. juni 2023

Vi har mange ganger seilt under den høye Smögenbroa som forbinder øya Smögen med byen Kungshamn, senest dagen før da vi dro til Keö. Denne morgenen hadde vi seilt fra Keö og lagt Flora i gjestehavna på Smögen.

Etter et par timer ved brygga i Smögen løftet vi de små syklene våre opp på brygga , tok dem ut av baggene sine og fikk etterhvert foldet dem ut med riktig høyde på sete og styre. Da vi var utenfor bryggeområdet satte vi oss på syklene og trillet og tråkket mot Kungshamn.

item3
item3

Tone og syklene i sykkelfeltet på Smögenbroa. Kungshamn i bakgrunnen.

Når Flora har seilt under broa har vi sett folk gå omkring på berget ovenfor. Nå satte vi fra oss syklene på parkeringsplassen ved enden av broa og ble selv vandrere som båtfolket der nede kunne se opp på.

Fra parkeringsplassen går en bred tretrapp ned til en brygge. I svingene på trappa og nede på brygga var det rastebenker. Vi har sett øvre del av trappa når vi har seilt forbi uten å være klar over at den kunne tilby både mosjon og rekreasjon til alle med tid og anledning som kan gå i trapper.

item5

Tone har satt seg på et berg med god sittevinkel.

Smögenbroa var under oppussing, derfor er brokarene tildekket. Broa stod ferdig i 1970, den er 400 m lang og har seilingshøyde 27,5 m. Den nordøstlige delen av Smögen heter Hasselön. Det er Hasselön som har broa. Vi syklet omtrent like langt på hver av de to sammenvokste øyene.

item6

Fra berget kunne vi også se baksiden av husrekker vi vanligvis ser fra sjøsiden.

I bakgrunnen Grindholmen og andre nakne holmer som ligger nordøst for Hasselön.

item7

Plutselig så Finn-Erik et følge på hele 5 Marieholm 20-båter komme ut fra smutthullet mellom Hasselö og Grindholmen.Båttypen er en nær og kjær slektning av Flora.

 

Etter utsiktsstoppen ved broa fortsatte vi ned til tettbebyggelsen i Kungshamn. På Systembolaget undersøkte vi om de hadde en whisky som var fatlagret i Smögen. Dagen før hadde vi sett en whiskyhule, vi så iallfall et inngjerdet berg med en solid dør og en reklameplakat for produktet som lå og modnet der inne. Joda, Smögen-whisky av god årgang på flaske stod og brisket seg i seksjonen for lokalt brennevin!

Etter at vi hadde seilt under Smögenbroa et par dager tidligere tok Tone fram kikkerten for å skjønne hva det stod på skiltet til et ensomt 3-etasjes kantete hvitt hus med suveren beliggenhet. "Hotell Fisketången" leste Tone. Interessant! Da vi etter besøket på Systembolaget så et veiskilt som pekte til Fisketången fikk vi god lyst til å sykle dit.

item8

Tone og syklene på benken foran hotellet. Mens vi satt der fikk vi bevis for at hotellet var et ordentlig badehotell: En dame ikledd badekåpe gikk bortover brygga. På nettsidene ser vi at hotellet har badstu. Den "oslagbara" utsikten illustreres blant annet med et bilde av en seilbåt som glir forbi.

Enden av brygga. Bak bergene i det fjerne skimtes pipene til oljeraffineriet Preemraff Lysekil. Endel nærmere raffineriet ligger Karlsviken, en flott og trivelig naturhavn hvor Flora har ligget en rekke ganger. I år valgte vi Keö som ligger i samme området. På skjæret til høyre står en vadbock.

item10
item11

Venstre halvdel av informasjonstavla på bildet av Tone foran hotellet.

item12

Høyre halvdel av samme informasjonstavle. Fiskebåten Donalda som er nevnt i teksten har Flora møtt på tidligere ferieturer.

item13

På tilbaketuren stoppet vi ved hembygdsgården Grevle.

Arkiv
Arkiv Arkiv