Arkiv

Lindön til Otterön med to stopp underveis

Torsdag 9. juni 2022

Flora seilte fra Lindön en vakker junimorgen hvor vi gledet oss over sauene på den bratte Killingholmen og ærfuglene på det flate vannet. Båten gikk langs østsiden av Trossön, over leia og inn til Hafstenssund hvor vi fortøyde langsides bak en annen seilbåt. Båtbutikken innenfor selger også mat (livsmedel). Da Tone så de tomme brødhyllene spurte hun når de fikk brød. Hun regnet med at svaret skulle være et klokkeslett, men den hyggelige unge damen som hadde i sommerjobb i forretningen fortalte at brød kom "vid midsommar". Før sankhans var det så lite kunder at de ikke tok inn brød og andre ferskvarer. Tone tok en pakke Leksand knekkebrød istedet. Finn-Erik fant servietter med skjærgårdsmotiv og en plastkanne Origonol til båtens kokeapparat. Origonol selges ikke i Norge.

Vi seilte videre tett forbi fyret hvor en promenadesti går inntil fjellveggen. En vandrer med flott hatt vinket til oss fra promenadestien. Vi så også en vandrer med rullator der oppe på plankene. Videre innenfor Hällsö og så i mer åpent farvann utenfor Tjurpannan. I idyllisk skjærgårdslandskap hvor vi så at seilbåten som lå foran oss på brygga i Havstenssund hadde valgt en rute mer innenfor holmene enn vår båt.

Flora dreide inn Grebbestadkilen. Da vi hadde passert fiskebåtbrygga fortøyde vi oss sidelengs til en grei brygge med få båter som var skiltet "För öbor". Vi var nå nesten for øyboere å regne, vi som ikke hadde satt våre føtter på annet enn øyer siden vi dro hjemmefra. Fra brygga tok vi beina fatt, passerte restauranter og en stor iskremkiosk, en lekeplass, statuen av Evert Taube og annet av Grebbestad som kom for våre øyne før vi nådde enden av kilen og 3 forretninger lå på rekke og rad: Systembolaget i midten, ICA til venstre og Coop til høyre. Godt lastet med varer fra de to førstnevnte gikk vi tilbake til seilbåten vår, stuet varene og spiste en god lunsj med ferskt brød og nytt pålegg.

Det var ikke kjedelig å ta lunsjen ved brygga "för öbor". En stim småfisk svømte i vannet, terner stupte ned og kom iblant opp med fisk i nebbet. Vi observerte en megastor cabincruiser som ble fortøyd til fiskebåtbrygga og måtte gå da en svær fiskebåt kom og skulle ha plassen. Langt ute i kilen så vi en svart seilskute la seg for anker. Det var Kvartsita, bygd for å frakte kvarts og nå skoleskip. Vi var i Kragerø da Kvartsita lå i havn der under Nordisk Seilas 2016.

Da vi var ute av Grebbestadkilen hørte vi noen i en rask liten hvit dagsbåt rope "Heia Porsgrunn" til oss. Det var et eldre par fra Stavern, de syntes båten vår var fin, hun sa noe emosjonelt om det å se oss seilende i denne lille seilbåten ...

item4

Sør for Grebbestad ligger Otterön. Egentlig hadde vi tenkt å seile forbi, men nå falt vi for fristelsen til å ta havn i Söndra Dövik på østsiden av Otterön.

Da vi var her for endel år siden var vi sterkt plaget av mygg, men slik var det heldigvis ikke i år.

Nok en gang fikk vi dele havn med en edel svensk seilbåt fra båtbyggerøya Orust i Bohuslän. Denne gangen var det en Hallberg Rassy. Båten het Lilith og det var en hund om bord som ble tatt med på småturer i land.

Flora og Lilith lå ikke så nær hverandre og nær land som bildet kan gi inntrykk av.

item6

Otterön er naturvernområde. Vernet gjelder ikke noen få bebygde områder. Da vi rodde jolla ut av Søndre Døvik og videre sørover kom vi til et område med endel hus. Her er noen av dem.

Vi snakket om å gå i land på det lille tettstedet da vi kjente regndrypp og fant det best å returnere til Flora. Det var litt ergerlig at vi ikke hadde slått opp bomteltet, for i løpet av kvelden kom det flere regnskurer.

Ved Otterön var det stille og fredelig men du verden så mye brennmaneter.

Neste morgen fortsatte vi videre sørover.

Arkiv
Arkiv Arkiv