Arkiv

Flora seiler østover og kommer til Hvaler

Torsdag 2. - lørdag 4. juni 2022

Klokka 10 gikk Flora ut av Skutevikkilen på Gumøy hvor vi hadde ligget i hele 6 netter . Lengre opphold i Skutevikkilen har vanligvis vært relatert til værsituasjonen. I år lå vi "ryggfast" og ventet på at Tone skulle komme over ryggsvikten som rammet henne da vi seilte dit.

Nå var Tones elendige rygg smertefri og fin. Flora gikk ut mellom Jomfruland og Stråholmen. I dette farvannet fikk vi se en seilbåt som seilte med et himmelblått og for oss her i nord temmelig uvanlig seil. Båten har djunkerigg. Den seiler med tysk flagg.

Vi holdt oss utaskjærs til vi hadde passert sjømerket utenfor Rakkebåene litt over klokka 15, da gikk vi på innsiden av Svenner og Svenner fyr. Vi passerte Ula hvor vi måtte nøye oss med å vinke til Ulabrand-statuen. Vi hadde sendt sms til Tones fars kusine Kari som har hytte på Ula som brukes mye. Vi skulle vinke stort når vi passerte stedet. Men akk, hun og mannen var hjemme i Oslo fram til pinseaften.

item2

Vi tok nattehavn i OF-bøya ved stranda på Yxeney. Begge bøyene var ledige. Yxeney er kort fortalt den sørlige delen av halvøya Østerøya i Sandefjord. Vi har skrevet en egen artikkel om merkverdige Yxeney på bloggen tidligere. Om morgenen hørte vi plutselig en blid og vennlig stemme som spurte om vi hadde sovet godt i natt. Stemmen kom fra en blid kajakkpadler. Han fortalte at han hadde padlet fra hytta si på Vesterøya. På spørsmål om hvor vi skulle seile fortalte vi ham at vi begynte å gå tom for mat og skulle til Kjøpmannskjær for å handle.

item4

Underveis til Kjøpmannskjær møtte vi galeasen Bertine. Bertine har vi også sett fortøyd i Tønsberg, ved kanalen på Nøtterøysiden. Bertine ble bygd ved Tromsø verft i 1890 og seilte som ishavsskute til ca 1920. Da vi møtte skuta strevde unge folk med å få heist flagget. Da vi snudde oss litt senere var det store flagget kommet til topps på mesanmasten.

Kjøpmannskjær ligger på sørsiden av Nøtterøy, ikke langt fra brua over til Tjøme. Stedet har en Kiwibutikk med egen kundebrygge. Da vi kom ut på brygga med sekk og bærenett fulle av mat begynte det å regne. Det var tid for lunsj. Vi fant ut at det lureste vi kunne gjøre var å spise nede i båten mens den lå ved kundebrygga. Brygga hadde mange ledige plasser og maten vår var jo kjøpt på Kiwi'n innenfor.

Etter måltidet fortsatte vi østover langs sørsiden av Nøtterøy. Vi hadde ikke seilt langt før det begynte å regne igjen. Da vi kom til Søndre Årøy som ligger sørøst for Nøtterøy valgte vi å avslutte dagsetappen og fortøyde til OF-bøya der.

item5
item6

Etter regn kom sol. Vi rodde over til flytebrygga og gikk i land. Brygga er sliten i hengslingen og "skriker" høy metallisk lyd når bølger får den til å røre på seg. Til vår store overraskelse kom senere på kvelden en større Oceanis seilbåt med to mennesker ombord og la til for natten ved denne støyende brygga.

 

Til høyre står Tone lenger inn i vika. Over sundet (mot sørvest) ligger Mågerø som er Tjømes nordøstlige halvøy.

 

Naturhavna ligger ut mot ei lei som har mye småbåtferdsel. Det var motorlyd og bølger jevnt. Om natta var det rolig. Morgenen ble vidunderlig stille og vakker.

Da vi seilte fra S. Årøy hadde vi lite vind de første to timene og gikk for motor. Plutselig kom en motorbåt inn fra babord side, kjørte like foran nesa på oss og forsvant. Pokker ta denne båtbølla og hans uforskammede manøver som det selvfølgelig ble husking og gynging av.

Ellers var det trivelig å seile over ytre Oslofjord mot Hvaler. Vi kom til Utgårdskilen på Vesterøya ved lunsjtider. OF-bøya i naturhavna bruker å være ledig, men nå lå det en seilbåt som ikke hadde OF-vimpel der. Vi la ut ankeret. Ikke lenge etter kom ei jolle fra skjærene utenfor. Paret i jolla gikk ombord i seilbåten. Litt senere hørte vi mannen rope : "Flora, bøya blir ledig om 1 1/2 time!". Da båten dro tok vi bøya. Ankeret vårt satt så godt fast i leirbunn på 2,5 m dyp at vi måtte kjøre motor for å få dratt det opp. Senere kom en stor Hanse og senket ankeret nærmere øya. Denne seilbåten dregget. På andre forsøket, litt lenger bort, fikk de ankeret til å sitte. Da de pakket storseilet observerte vi at en av dem klatret opp i masta for å ordne seilet. Sauer beitet på øya, på skjærene satt ærfugl og skarv.

Ut på ettermiddagen ble det kjøligere. Middagen spiste vi derfor under dekk. Det var pinseaften, spekemat med øl og akevitt stod på menyen. Senere tok vi på oss godt med varme klær og drakk kaffen ute - kaffekos var den nye sjokoladeplaten fra Nidar med dyrefigurer som var dum fordi den ikke var laget for å brekkes opp i enkeltdyr.

Neste dag tok vi fram det svenske gjesteflagget og seilte over grensen til Sverige.

Arkiv
Arkiv Arkiv