Arkiv

Svenskeholmene, del 2

Onsdag 23. juni - Søndag 27. juni 2021

item7

Vi er stadig på jakt etter fine uthavner. Finn-Erik hadde sett Jespersund omtalt på nett og på velihavn.no. Dit var det ikke mer enn en halv nautisk mil mot nordøst fra vår fortøyningsplass. Vi tok årene fatt for å se nærmere på Jespersund. Sundet ligger omtrent midt på bildet.

Vi har inntrykk av at Jesper er fellesnavn på holmer på begge sider av sundet. Kragerø fjordbåtselskaps eldre bilferge heter Jesper. På 1700-tallet var det sjøskysstasjon på Jesper.

item8

Det var strømt i sundet. Finn-Erik gikk i land på det smaleste og greide dra Tone og jolla gjennom.

item9

Mot Jespersundet ligger hytter med strandlinje og brygger. Noen god ankerplass for seilende folk klarte vi ikke å finne.

Etterpå rodde vi rundt i området vest for Jesper. En stor og smekker seiljolle som lå ved en hyttebrygge måtte studeres nærmere. Vi rodde forsiktig gjennom det smale og svært grunne Grøtsund.

item10

Vi rundet Burøytangen og rodde inn mot Burøytjenna. Før vi kom så langt oppdaget vi en solvendt brygge som var grei å entre og låne. Der stod det to stoler og et rundt bord som fikk en vask før vi slo oss ned. Det ble en hyggelig og komfortabel rast med kaffe, quiz og fuglekikking.

item1
item2

En gravandfamilie holdt til i denne fredelige kilen. Et foreldrepar med hele ni unger.

Ungene svømte og dykket iherdig. Etter en stund gikk foreldrene i land på et lite skjær. Ungene fulgte etter.

På skjæret hadde familien hvileskjær.

En annen gravandfamilie holdt til i området hvor Flora lå. Moren var alene med 5 unger. De var yngre og mindre enn det andre ungekullet og var lite interessert i å svømme i flokk. Vi hørte stadig moren lokke på dem.

Da vi rodde ut det smale Svenskholmsundet så vi en av ungene på svøm foran oss mens mor og søsken var langt innenfor. Vi lurte på hvordan dette skulle gå. Plutselig dykket det lile nøstet og ble borte. Etter en stund dukket ungen opp igjen blant de andre. Vi skjønte vi at den lille luringen hadde svømt under oss.

item3
item4

Gravandmoren og tre av ungene på svøm på andre siden av den lille bukta hvor Flora lå fortøyd og hvor vi hver morgen startet dagen med et bad. Vi ble etterhvert veldig opptatt av å telle ungene Noen ganger måtte vi se vidt og bredt og lenge før vi kom til 5.

item5

Flora i tidlig formiddagssol.

Arkiv
Arkiv Arkiv