Arkiv

I Helgeroa for å
vinke til sommerskuta Statsraad Lehmkuhl

Onsdag 11. august 2021

Seks uker i sommer seilte Statsraad Lehmkuhl, Nordens største seilskute og Bergens stolthet, langs Norskekysten fra Nordkapp til Arendal med en avstikker til Shetland som i noen århundrer var norsk land. Med seg hadde skuta masse utstyr og mye folk fra NRK fjernsynet som fra morgen til kveld produserte direktesendt minutt for minutt-sending.

Sendingene var inne i sin siste uke da det stolte skipet endelig kom til våre farvann. Tirsdag den 10. august gikk Statsraaden fra Kristiansand med ankomst Helgeroa sent på kvelden. Lørdag den 14. august skulle skipet ankomme Stavern etter å ha vært innom Holmestrand, Vollen i Asker og Hvaler for å seile videre til den siste havna på den lange reisen, Bratteklev i Arendal.

Vi gikk noen dager og grunnet på hvor og hvordan vi skulle oppleve Sommerskuta. Tilslutt bestemte vi oss for å la være å bruke seilbåten vår og heller beskue Statsraad Lehmkuhl fra landsiden.

item1

Onsdag morgen reiste vi til Helgeroa. Vi satte fra oss bilen oppe ved Brunlanesveien og gikk spente nedover. Hvor lå skuta? Etterhvert så vi de 3 mastetoppene. Et godt stykke ut i Helgerobukta lå Statsraad Lehmkuhl for anker med flagg og NRK-vimpel oppe. Foreløpig var det lite folk å se. Ennå var det 2 timer til fjernsynssendingene skulle begynne.

item6

Vi gikk kyststien til Omlidstranda campingplass og ut til Rogna, en landfast holme med fyrlykt og flere kampesteiner. Fin plassering. På en av de store steinene installerte vi oss på sitteunderlag for å observere Statsraaden.

item5

Endelig!
Nå er ankeret på veg opp. Vi ser og hører at ankerkjettingen er i bevegelse.

item7

I seilskutetida gikk ankrene opp med kraftig sang og voldsomt slit. På Statsraaden sitter en operatør under dekk ved det maskinelle ankerspillet.

item8
item9

Da ankeret kom over vannet befant en hvit luftmadrass med regnbuepølse og to små gummijoller seg ganske nær.

 

Ankeret alene veier 2,2 tonn. I tillegg kommer vekten av kjettingen og bunnslam som følger med.

 

 

Da ankeret var løftet opp begynte den krevende jobben å få ankeret på kroken for å få festet det bak gullpynten i baugen. Dette var like plundrete i Helgeroa som da skuta lettet anker på Vestlandet.

item10

Tone vinker til Statsraaden som er på vei ut av Helgeroabukta. Mens hun satt der fikk hun høre surret fra en drone. Hun trodde det var NRK som kjørte drone, men ble av ord som ble vekslet bak henne klar over at dronen var sendt opp av en av de andre på holmen.

item11

Fyrlykta og noen av menneskene og steinene på "vår" holme.

Vi har bilder og endel stoff om Statsraad Lehmkuhl på en bloggartikkel fra 2014 da Tone var i Bergen under Tall ships races. Det året feiret den stolte skuta 100 år.

Da Statsraaden var ute av syne dro vi videre til Nevlunghavn. Vi rakk bare å få et lite glimt av skuta før den forsvant. Vi tok likevel turen opp på Havneberget. Der traff vi folk som fortalte at det hadde vært mye folk i Helgeroa da Statsraaden kom dit kvelden i forveien. Vi vandret videre til Mølen. Dette ble en fin dag.

Arkiv
Arkiv Arkiv