Arkiv

Bragdøya rundt

Onsdag 3. juni - fredag 5-juni 2020

item8

Bragdøya har fine veier og merkede stier som som gjør det enklere å finne frem til severdighetene. Vi fulgte den blåmerkede stien rundt øya.

item2

Ikke langt fra bryggeanlegget ligger disse innkvarteringshyttene. Med egen sovepose har man et greit overnattingsalternativ. Hyttene er fasjonable, her kan man bo både på Ritz og Grand.

item3

Veien fra havna fører til gården. Der ligger det to hus. Huset til venstre på bildet er Gerrards villa som blant annet blir leid ut til overnatting. Huset ble bygget i 1916 som landsted av skipsreder Johan Gerrard som kjøpte Bragdøya i 1914. Han satte opp to store boder til foredlig av makrell der kystkultursenteret ligger i dag . På 20-tallet ble det krise i makrellfisket og eksportnæringen. Virksomheten ble da nedlagt. Huset var i familiens eie som feriebolig fram til 1986.

item5

Thaulows hus ble oppført ca. 1770 som Kristansands første lystgård av byskriver Henrik Arnold Thaulow. Han var utdannet kunstmaler i København. Mange av hans landskapsmalerier ble kjøpt av Kong Frederik V. I Kristiansand var Thaulow sentral i musikk- og teaterlivet. Han var morfar til Camilla, Henrik og Oscar Wergeland. De etterhvert så berømte barnebarna bodde flere somre her ute på Bragdøya.

item6

Villsauer holder styr på vegetasjonen. Her beites det året rundt.

item9 item10

Det ble henrettet en polsk og minst 21 russiske krigsfanger på Bragdøya under annen verdenskrig. Hver grav har fått sitt kors, men levningene har senere blitt flyttet til fastlandet.

I oktober 1944 ble 11 russere henrettet på Bragdøya. De måtte grave sine egne graver og fikk hvert sitt nakkeskudd mens de knelte ved gravkanten. De to siste måtte også begrave sine medfanger før det ble deres tur.

Arkiv
Arkiv Arkiv