Arkiv

Fra Tønsberg til Lindholmen

Søndag 2. - tirsdag 4. juni 2019

Søndag formiddag dro vi fra Tønsberg. Været var strålende og farvannet var sterkt trafikert. Da vi hadde lagt bybebyggelsen helt bak oss og satt kursen rett sørover langs østsiden av Nøtterøy hadde de fleste andre båtene valgt andre leier og Flora fikk fredelig seilas.

item3
item3

I Årøysundet innenfor Nordre Årøy oppdaget vi en offentlig brygge med max opphold 1 time. Vi var sultne og tok likegodt lunsjstopp ved brygga.

Treverket i brygga var nytt og fint men langs bryggesiden hang det gamle og slitte bildekk. Vi tenkte ikke på å sette trekkene på fenderne. De ble svertet av bildekkene. Senere tok Tone jobben med å få skrubbet dem rene.

På brygga stod en enkel og grei benk med utsikt mot sundet.

 

Ferdig med lunsjen gikk ferden videre nedover Årøysund. I den lille bukta på sørsiden av Søndre Årøy var OF-bøya ledig. Der tok vi nattehavn. Været var blitt kjøligere og utpå natten kom regnet. Flora ble liggende ved Søndre Årøy utover formiddagen til regnet endelig holdt opp.

På seilasen fra Søndre Årøy møtte vi Veielandsferga og Skjærgårdstjenesten. Ellers var det få båter i fart. Vi beundret prydbusker som stod i fullt flor og kommenterte hytter det var noe særegent ved.

Flora svingte inn Vrengensundet og gikk under Vrengen bru som har seilingshøyde 27 meter og er den andre brua som ble bygd over sundet. Den første brua ble bygd i 1932 og revet i 1981 og var i sin tid Nord-Europas lengste hengebru.

Flora seilte videre med mer vind i seilet langs Veierland hvor vi så ikke så rent få plastkanner og andre fiskeredskapsmarkører i leia.

Vi satte kursen mot Lindholmen som ligger sydvest for Hui. På nordsiden av holmen er ei brygge som vi la oss til. Da anker og tau var på plass og te og lunsj skulle nytes under åpen himmel kom regnet som fikk oss til å skynde oss under dekk.

item6

Med ett fikk Finn-Erik øye på et skip med råseil som kom sørfra. Det stolte skipet dreide mot Lindøya. Mannskapet tok ned seilet, tok langårene fatt og fortøyde det ærverdige skipet innenfor Flora.

Skipet het Rival. Ombord var studenter fra USN studiested Bø, linje for friluftsliv og naturforvaltning. Studentene var på tokt. De hadde seilt fra Risør og skulle til videre til middelalderbyen Tønsberg neste dag.

 

Rival er en forstørret oselver med 6 årepar.

item8

Det var stor stas for oss og Flora å dele brygge med en skikkelig tradisjonsbåt.
Rival er virkelig skikkelig: den er ikke utstyrt med motor.

item10

Været hadde klarnet opp. For oss var det tid for å gå i land og se oss om. Bildet er tatt like bortenfor brygga og stranda. I bakgrunnen til høyre ser vi Hui med et måkeskjær foran.

Stifasilitetene på Lindholmen er ikke all verden. Bortenfor studentenes teltleir måtte vi stort sett finne ut sjøl hvor vi skulle gå.

item12
item11

Finn-Erik, en liten gresstust og to gamle fortøyningsringer.

Tone ved badestranda.

item13

Vi tok oss fram til den andre siden av Lindholmen og ble overrasket da vi oppdaget en hytte på en mindre holme.

Før vi tok kvelden tok vi forholdregler mot den kraftige vinden som var meldt. Vi la jolla på land og trakk et aktertau ut til skjærgårdtjenestens bøye som lå et stykke utenfor Flora.

item15

Neste morgen dro oselveren Rival tidlig avsted. Vindretningen var gunstig for gruppa som skulle til Tønsberg, noe som vises på Floras flagg og vimpel.

Vi fant le for vinden og god støtte for ryggen på brygga og lå der og hadde en fin lesestund. Tone sendte sms til nevøen Magnus og gratulerte ham med fødselsdagen og fortalte at nå hadde vi seilt rundt Nøtterøy, en øy han liker og kjenner godt.

Etter lunsj dro vi videre i motvind og sjø til lun havn i Tallakshavn.

Arkiv
Arkiv Arkiv