Arkiv

Elg på svøm i Langøykilen

Søndag 16. juni 2019

item2

Etter sju hyggelige dager i Skutevika dro vi opp ankeret og satte seil. Vinden var spak. Det spilte liten rolle når avstanden var så kort. Flora seilte langs østsiden av Gumøy gjennom Skimleisundet med øya Store Fluer til styrbord, langs Langøy og inn i Langøykilen som er en lun og trygg naturhavn. I kilen la vi oss på svai i området som heter Vadvika.

Bomteltet var ennå vått av regnet da vi tok det ned før avreisen fra Skutevika. På bildet over har vi hengt det til tørk. Innseilingen til Langøykilen er bak knausen til høyre. I år er det lagt ut en flytebrygge med to søplekasser bak knausen.

Til venstre på bildet strekker Kjeholmen seg. Mot den ligger ofte båtene tett i tett. Nå lå det bare to kabinkrusere fra Mandal på motsatt ende av holmen. Den gule hytta som stikker fram oppe i skogen ligger på Risøya. Hytta ble bygd som erstatning for en hytte som måtte rives da hele Kjeholmen for endel år siden ble friareal.

På Risøya er det hytter hele veien rundt. Å ro rundt øya er en fin tur når været innbyr til det. Første dagen i kilen nøyde vi oss med en liten tur rundt Kjeholmen. Bak holmen er det smalt og grunt.

item4

Om bord i Flora etter roturen så Tone opp da hun hørte et plask. Stor var forbauselsen da hun fikk se at det var en elg som hadde lagt på svøm fra Kjeholmen! Dyret svømte jevnt og rolig mot Langøy. Finn-Erik la raskt fra seg seilbladet og fant fram kameraet.

Innelukket av skog og skrånende åser minner Langøykilen om et skogsvann. Men vi hadde ikke kunnet forestille oss at vi skulle få møte skogens konge der. Etterpå har vi spurt kjentfolk som har hatt Langøykilen som stamhavn i mange år, men de har aldri opplevd å se elg der.

item6

Elgen visste hvor den skulle. Det virket som om den var lokalkjent. Dyret gikk i land på et lavt berg som går ut i vannet.

item8

Elgen var ikke så stor. Kunne den være en fjorårskalv som nå måtte klare seg selv fordi moren hadde fått nytt avkom å ta seg av?

Det flotte dyret gikk med overraskende stødige og sikre steg opp av sjøvannet.

item10

Elgen rett før den satte oppover den bratte lia og forsvant mellom trærne.

Arkiv
Arkiv Arkiv