Arkiv

Lamaer på Langøy

Fredag 21. juni 2019

Tidlig på formiddagen satte vi oss i Fjæra i skyet vær og rodde til stranda og rasteplassen innerst i Langøykilen. To svaner som vasset i sanden la på svøm da vi kom. Fjæra lot vi ligge ved den lille furua. Vi vandret på gruslagt bilvei oppover den bratte bakken og innover Langøy. Turmålet var Langåresund, nærmere bestemt Langøy brygge 1 som ligger helt sydvest i sundet. Ned til brygga går en bratt sti som ikke er lett å finne. Da vi hadde sittet et par minutter på den gode benken på brygga kjente vi regndrypp som straks fikk oss til å ta fatt på tilbaketuren.

item3

Vi gikk samme vei tilbake. Finn-Erik mente at dyra vi hadde sett på lang avstand ikke kunne være sauer. For å se nærmere på dyra vi hadde diskutert gikk vi et lite stykke på en uskiltet sidevei. Dyra hadde lange bein og lange, kraftige halser. De kikket interessert på oss da vi kom. Dette var lamaer!

item4

Med litt nettsøk har vi funnet ut at 8 lamaer holder til på denne gården på Langøy for at eiendommen ikke skal gro igjen. Lamaer er gode til å tygge vegetasjon. De gir godt kjøtt, ull og kos og hygge, sa lamabonden til NRK i april i år. Kragerø blad kom med gladnyheten til matelskere at hos Brødrene Brubakken i Kragerø kan man kjøpe kortreiste lamapølser. Lamabonden synes pizza med lamakjøttdeig er kjempegodt.

I vinter fikk vi servert lamakjøtt til middag hos et vennepar. Kjøttet kom fra en gård i Drangedal. Det smakte utmerket.

Hvis man vil helsteke et lamalår blir en vanlig stekovn for liten. Da er det greiere med pølser.

Tone har strikket pulsvarmere av alpakkagarn kjøpt på Husfliden. Hun skulle gjerne prøvd å strikke med lamagarn.

item5

 

Lamaene tilhører kamelfamilien.

 

I likhet med poteten kommer lamaen opprinnelig fra Andelsfjellene i Sør-Amerika.

 

Det latinske navnet er Lama glama.

På engelsk skrives navnet med 2 l'er: Llama.

Arkiv
Arkiv Arkiv