Arkiv

Sykkeltur på Ven.
Del 1: Tycho Brahe

Onsdag 6. juni 2018

item2

Etter en fin frokost med ferske rundstykker fra kiosken i havna tok vi fram syklene. På stien opp Backafall (den bratte skråningen rundt størstedelen av øya) trillet vi syklene. Så var vi oppe på flatlandet. Etter å ha syklet et stykke på grusvei svingte vi inn på Landsvägen. Landsvägen må sies å være hovedveien på Ven. Den begynner der vi svingte inn på den, går tvers over øya mot øst og slutter i Bäckviken hvor det er fergeforbindelse til fastlandet.

item4

Den mest kjente personen som har bodd på Ven er uten sidestykke astronomen Tycho Brahe. Midt på øya, ved Landsvägen, på stedet hvor hans slott Uraniborg en gang lå, ligger Tycho Brahe-muséet. I 1946 var det 400 år siden Tyche Brahe døde. På fødselsdagen den 25. august det året ble statuen av ham avduket av Sveriges daværende kronprins. Statuen viser Brahe stående rett opp og ned mens han ser på stjernehimmelen. I museumsbygget vises instrumenter han og assistentene brukte til astronomiske observasjoner.

Brahes storhet som astronom ligger i at han var så opptatt av å observere og notere, bruke og lage instrumenter med pinlig nøyaktighet. Han forstod at liten tue kan velte stort lass. Imidlertid hadde han et geosentrisk verdensbilde. Da dette ikke stemte med hans egne observasjoner mente han at det måtte være de andre planetene gikk rundt sola. Sola gjorde som månen, mente Brahe fortsatt, den gikk rundt jorda.

item5

Huset til venstre er barneskolen Uranienborgs skole. Skolen ligger inne på museumsområdet.

Museumsbygningen er den tidligere Allehelgenskirken, en murkirke bygd i gotisk stil fra 1899 da Vens folketall var langt større enn i dag. Bygningen ble avvigslet som kirke hundre år senere. Tyche Brahe-muséet ble offisielt åpnet i 2005 av kronprinsesse Victoria.

Ingen av gjenstandene som vises i den tidligere kirkebygningen har tilhørt Tycho Brahe. Alt er kopier.

Muséets hageanlegg er en renessansehage. Hagen er "plantet hypotese". Den er laget slik ekspertene på Sveriges landbruksuniversitet har kommet fram til at Uraniborgs hage kan ha sett ut - basert på generell kunnskap om renessansens slottshager i Danmark og Skåne og på hva Brahe har skrevet om slottshagen sin.

item6

Plakaten over gjerdet viser en kvinne som står ved et frukttre og høster. Teksten forteller at her ligger frukthagen.

Det sies ofte at bak enhver stor mann står en kvinne. Kvinnen bak Tycho Brahe var hans søster Sofia. Hun var skarp og lærd og like opptatt av astronomi som broren. Brahe-familien var adelig. Tycho hadde giftet seg med en kvinne av folket. Uhørt i renessansens Danmark! En slik kone kunne ikke være vertinne og ledsager ved store anledninger. Den oppgaven gikk til søsteren.

Da Tycho var 13 år opplevde han en solformørkelse som astronomene hadde varslet om på forhånd. Dette skal ha vært bakgrunnen for hans store interesse for astronomi. Han utmerket seg etterhvert så mye at kong Fredrik II ga ham øya Ven i len og midler til å bygge slott og observatorium der. Man kan si at Uraniborg ble en forskningsinstitusjon. Brahe fikk internasjonal oppmerksomhet og mye fint besøk. Han skrev bøker om sine oppdagelser trykt på papir han selv produserte på Ven. Han skrev også dikt.

Da den rause kong Fredrik døde og Kristian Kvart overtok ble det andre tider for Brahe. En bitter uvenn av Brahe ledet riksrådet og styrte landet inntil kongen ble voksen. Som konge gikk Kristian inn for å knekke mektige adelsmenn ved å finne noe å ta dem for. Han lyttet til bøndene på Vens klage over hvor ille Brahe behandlet dem. Klager fra kirkens menn ble også hørt. En kommisjon konkluderte med at hans vitenskapelige arbeid hadde ingen verdi. Misunnelse over Brahe som lykkens smed har spilt en vesentlig rolle. 50 år gammel forlater Brahe Ven og Danmark. To år senere blir han keiserlig hoffastronom hos keiser Rudolf i Praha. Her får han Johannes Kepler som assistent. Kepler er overbevist kopernikaner. Etter å ha studert dataene Brahe har med seg gjør han den store oppdagelsen at planetene går i ellipseformede baner rundt sola, ikke i sirkelformede slik Kopernikus mente de måtte gjøre fordi sirkelen er den mest perfekte form.

Tycho Brahe er begravet i Tyn-kirken i Praha.

Vi avsluttet med lyd- og lysspill om Brahes astronomi i underjordiske Stjerneborg. Deretter gikk vi på museumskaféen og spiste utmerket lunsj bestående av grove ciabatta med camenbert og salami.

item8

Vi hadde lest på en av muséets mange plakater at det lå en kongsgård i nærheten som hadde vært en del av Brahes Uraniborg og som nå var "arrenderad", altså forpaktet bort. Den nåværende hovedbygningen hadde kong Oscar II latt oppføre med tanke på jaktselskaper på øya. Vi tok av første grusveien for å se om det skulle være der kongsgården lå. Det gjorde den! Vi parkerte syklene på god avstand og gikk liksom tilfeldigvis forbi.

item10

Hovedbygningen på kongsgården var velholdt og staselig. Den lå faktisk til veien.

item11

Litt lenger nedover og på den andre siden av veien lå denne dammen. Den er den ene bevarte av tre dammer Tyche Brahe fikk anlagt. Dammene samlet regnvann som ble brukt til å drive vannhjulet som drev papirproduksjonen. Dengang lagde man papir av tøyfiller.

Arkiv
Arkiv Arkiv