Arkiv

Hyppeln

Torsdag 31. - fredag 1. juni 2018

item2

Med litt søvn i øyekroken gikk vi fra køya til et friskt sjøbad. Så nøt vi en fin frokost før vi slapp taket i bøya ved Härmanö for å utnytte en fin østlig bris. Fralandsvinden ga oss flat sjø og god slør utenfor skjærgården. Festningen på Marstrand passerte vi på utsiden. Etter hvert rundet vi fyret med det pussige navnet Pölsan og seilte mot Hyppeln som er en liten øy i øykommunen Öckerö. Det fine med å ha ferie i juni er at havnene er romslig tilgjengelige og stille. På Hyppeln var det annerledes. Seilere fra Göteborg nøt sommervarmen i gjestehavna. Anleggsmaskiner arbeidet med ny fergeterminal mens gule ferger gjorde hyppige anløp til den gamle terminalen rett utenfor havnebassenget. Middagen ble også litt annerledes enn vi hadde tenkt. Vi pleier å kjøpe en frossen middag som fungerer som kjøleelement det første døgnet etter et butikkbesøk. Siste handletur gikk litt fort. Det viste seg at middagen var laget for mikrobølgeovn. Kylling, stekte poteter, grønnsaker og ripsgele på plasttallerken var blitt til en moset masse. Varmet i stekepanne og spist på tomme mager gikk mikromaten fra Findus ned på høykant. Så tredde vi sandalene på føttene, forlot larmen i havna og fulgte vei og sti øya rundt.


Fakta om Hyppeln


Hyppel = knøl eller pukkel, henspeiler på øyas profil

Tilhører Öckerö kommune (mellom Göteborg og Marstrand)

Areal:
23 hektar (ca 1,5 km lang)

Fastboende: ca. 150

Fasiliteter: ICA-butikk, frisør, Stora Oset - restaurant og røkeri, gjestehavn med badstu og badeplass med hoppetårn, gäststugor til leie.

Fergeforbindelse: Bilferge fra Helsö.

Turveier: Grusveier og stier rundt øya.

item3

I dette huset har de ferske egg til frokost.

item4

Havutsikt mot vest

item5

Gutten på broen. På den andre siden av broen fikk vi se en staselig rødrev. Den sto og så på oss en stund før den forsvant inn i et rugosakratt. Finn-Erik forsøkte å fange den i kamerasøkeren, men det ble flere bomskudd. Da vi kom hjem og studerte bildene fikk vi se rova så lang med fløteskvett i det ene hjørnet på et av bildene.

item9

Den huskledde øya i bakgrunnen er Rörö som ligger nord for Hyppeln.

item8

Her skal det bli ny fergekai. På skiltet stod det at den skulle bli ferdig i juni 2017. Nå var det juni 2018 og det så ut til å være mye arbeid igjen før ferdigstillelse.

item7

Om kvelden fikk vi lyst til å gå opp på øyas høyeste punkt. Med kaffe i termosen og kake fra Lysekils ICA i sekken gikk vi avsted. Det skulle vise seg å være vanskeligere enn vi trodde å nå toppen. Merket sti var det ikke. Mange krumspring hadde vi for å finne en gangbar vei mellom kratt og fjellsprekker, men opp kom vi til slutt. Neste dag nevnte vi dette med stien til den unge ekspeditøren på ICA-butikken ved havna. Han fortalte oss at det skulle lages merket sti til toppen neste år.

item10

Kveldsutsikt mot sydøst. Tone står på et betongfundament som sannsynligvis har vært brukt til militære installasjoner. Da vi kom ned til havna igjen badet vi fra "Evas brygge" som ligger utenfor moloen. Det var morsomt for oss fordi Tones mor bærer samme navn.

Arkiv
Arkiv Arkiv