Arkiv

Værfast i Hamburgsund

Mandag 18. - Onsdag 20. juni 2018

item2

Det begynte å nærme seg slutten på ferien. Lavtrykk med kuling og regn hadde rullet inn fra vest den siste uken. Flere lå i kø. Vi begynte å bli litt bekymret for at "lukene" med roligere vær skulle bli i minste laget for hjemreisen over Skagerrak.

Tone ordnet haveavgiften på automaten og klistret kviteringslappen på rekka. Prisen var litt høyere enn vi var vant til. Havnevaktene førte streng kontroll med kvitteringslappene på båtene. I Hamburgsund sluntrer man ikke unna med betalingen. Flora fikk to overnattinger i havna før været fristet til seilas.

Det kom stadig flere og søkte ly i gjestehavna. Etter hvert ble det en fin samling båter fra 4 nordiske land på hver side av den lange flytebrygga.

Vinden slo stadig med gode kast inn i havna. Da vi kikket ut fikk vi se noen som bakset med en gummibåt ved bredden. Vi lurte på hva de holdt på med. De fikk jolla på land og forsøkte etterhvert å få den ut på flytebrygga via landgangen. Etter mange strabaser med flere folk tilstede ble den sjøsatt igjen. Så ble den med et visst strev rodd utover langs brygga. Den ble så fortøyd til seilbåten foran oss. Det viste seg at gummibåten til vår danske nabo hadde slitt seg.

item9

Ved gjestebrygga lå en Fjord 33 med hjemmehavn på Hönö som ligger nord for Göteborg. Vi besøkte Hönö med syklene da vi lå i havna på Hälsö i 2014. Båttypen dro vi kjensel på. Den er konstruert av Eivind Amble og bygget i Norge. Den første båten av denne typen ble bygget i tre hos Hansen & Arntzen på Stathelle. Det var der Flora lå vinteren 2013-14 for å få profesjonell hjelp til oppgraderinger og vedlikehold.

item3

Hamburgsund har sin egen hembygdsgård. I dette lille huset bodde en strykerske. Hun livnærte seg av å stryke klær.

item4
item6

Da vi var på vei nordover i Hamburgsund møtte vi Sjøfartsmuseets stolte redningsskøyte RS1 Colin Archer på vei sydover. Kvelden etter da vi spaserte langs fergekaia fikk vi se skøyta ligge fredfullt fortøyd i vente på bedre vær. Skjønt en god kuling skremmer kanskje ikke denne skøyta. RS1 ble bygget ved Archers verft på Tollerodden i Larvik i 1893. Skøyta var i tjeneste som redningsskøyte til 1933. Da hadde den berget 236 personer fra "den visse død", 67 fartøy fra totalforlis og gitt assistanse til 1522 fartøy.

RS1 Colin Archer var ikke Norges første redningsskøyte, men hun var den første i Redningsselskapets eie. Langesund ble bygget før RS1 av Thor Martin Jenssen i Porsgrunn for Langesund kreds til skibbrudnes redning. Den ble senere overført til Redningsselskapet som RS2.

Den gule linferga i bakgrunnen går fram og tilbake over det smale sundet mellom fastlandet og Hamburgö.

Arkiv
Arkiv Arkiv