Arkiv

Med buss til Fjällbacka og Grebbestad

Tirsdag 19. juni 2018

item2

Utsikt over et gjerde i Utsiktsgatan i Fjällbacka

Flora lå i gjestehavna i Hamburgsund. Vinden ulte i mastene. Båtfolket ordnet og styrte med fortøyningene sine. Finn-Erik byttet til elastiske fortøyningstau med kause.

Vi hadde lang solfrokost i cockpiten. Da Tone hadde øst regnvannet ut av jolla gikk hun til bussholdeplassen og satte seg inn i bussforbindelsen med Fjällbacka. Vi ønsket å reise litt mens vi lå værfaste. Paret i seilbåten fra Hönö dro av gårde på syklene sine. Vi hadde syklet i området før. Da vi for noen år siden lå ved Dannemark-Ulön syklet vi til Hamburgsund, tok ferga over sundet, syklet og vandret på Hamburgön, spiste lunsj på en kro der. I dag ville vi til Fjällbacka som er et langt større sted enn Hamburgsund. Fordi veien dit ikke har sykkelsti synes vi det var tryggere og triveligere å ta buss.

item9

Sjåføren på bussen var rund og trivelig. Hun var vikar og strevde med det avanserte billettapparatet. Det endte med at hun lot oss få reise gratis.

 

 

Da vi kom ut av bussen i Fjällbacka fikk vi øye på et par mennesker med ryggsekk. Tone regnet med at deres veivalg var eksemplarisk. De fulgte en gangvei langs kirkegården og ny sti som gikk skrått oppover. Oppe på knausen fikk vi havutsikt. Der gikk Skolgatan og Utsiktsgatan på langs. Ned til sjøen hadde vi flere bratte gater å velge mellom. Skepparegatan hadde så fint navn. Den valgte vi.

item7

Vi ruslet ned til havnen og så på båtene.

For noen dager siden gikk vi tom for vin. Nå syntes vi det kunne være beleilig å ta en tur på Systembolaget. Kvelden før hadde vi koblet iPaden til gjestehavnas wifi og gjort googlesøk med ordene systembolag og fjällbacka. Vi fikk treff, det kom opp en informasjonsramme med alle nødvendige data. Fra den noterte vi at Systembolaget i Fjällbacka skulle ligge i Jasminvägen 2 og ha åpent til kl 20. Da vi kom til nevnte adresse stod vi foran en stor, frittliggende Coop-butikk. Vi gikk inn i butikken og fikk vite at butikken var utleveringssted for Systembolaget. Den imøtekommende personen vi snakket med sa at det bare var å bestille det vi skulle ha, så kunne vi komme igjen etter et par dager og hente varene. Vi skjønte at Google hadde lurt oss.

Når vi under skriving av bloggen hjemme i Norge mer enn en måned senere gjentar søket "systembolag Fjällbacka" i Google får vi opp en informasjonsramme om Coop-butikken i Jasminvägen hvor ordet Systembolag ikke er nevnt.

Løsningen var å ta første buss til Grebbestad og handle vin på Systembolaget der. Bussen vi var kommet med fortsatte til Grebbestad. Bussene gikk med to timers mellomrom. Vi hadde god tid til å gå på kafé.

item5

Det lyseblå huset med de flotte rosebuskene ligger i Norre Hamngatan. På den andre siden av gata ligger en butikk som selger Steltonhatter og andre hodeplagg for herrer. Butikken heter Hattar och kepsar. Ved siden av lå en liten, trivelig bakerikafé hvor vi drakk kaffe. En far med to små sønner kom inn like etter oss. Den eldste med fin, ny stråhatt fra butikken ved siden av.

item12

Da vi gikk ut på en av bryggene i havna så vi at det lå en usedvanlig stor og smekker seilbåt godt utenfor havna. Etter kafébesøket gikk vi opp trappene nederst i Kungsklyftan. Da observerte vi at båten lå for anker og at den flagget med the Red Ensign, det britiske sjøflagget. Dessverre har ikke båten navn på skrogsiden som vender mot fotografen. Vi har ikke klart å komme på sporet av opplysninger om et slikt skip på besøk i Fjällbacka. Da begynte å gå tom for idéer til søkeord forsøkte vi "british cutter fjällbacka". Det ga treff på krimdronningen Camilla Läckbergs roman The Stonecutter. Forfatterinnen er fra og skriver om Fjällbacka. Hvor liten den enkle motorbåten som ligger nedenfor masta blir gir et inntrykk av hvor stor seilbåten er. Motorbåten kan tilhøre noen som er på besøk.

Tiden var inne for å ta buss. Ved busskuret satt to guider i gresset, den ene med hund. En turistbuss ankom med mennesker fra det fjerne østen. Disse gikk spredt rundt på bussholdeplassen. De to guidene så ikke ut til å bry seg om dem. Bussen vi skulle ta kom. I Grebbestad gikk vi av da bussen stoppet ved et skilt hvor det stod "Tilfälligt stopp". Systembolaget lå ved torget. Vi hadde en hyggelig handel. På torget var det busstopp. Det var ikke stort mer enn et kvarter til bussen skulle gå. Etter at vi hadde studert kart og turistinfo om Tanum kommune nøye for å bruke tiden til noe fornuftig fikk Tone øye på et gult A4-ark hvor det stod at denne holdeplassen for tiden ikke var i bruk. Vi reagerte raskt og gikk til stedet hvor vi gikk av bussen da vi kom. Bussen som kjørte oss tilbake til Hamburgsund gjorde stopp ved et gigantisk varehus som lå ganske for seg selv utenfor Grebbestad. Sportshopen skal være Nordens største sportsvarehus. Det har jo blitt en folkesport blant nordmenn å reise til Sverige for å handle. Likevel har vi aldri hørt om nordmenn som drar på handletur til Sportshopen ved Grebbestad.

Arkiv
Arkiv Arkiv