Arkiv

Kungsklyftan og Vetteberget i Fjällbacka

Lørdag 17. juni 2017

item2

Byen Fjällbacka vokste fram nedenfor Vetteberget. Fra bergets topp er utsikten over byen og skjærgården storslagen.

item4

For å komme seg opp på Vetteberget må man gå gjennom en dyp og trang kløft som heter Kungsklyftan.

 

Kløfta het fra gammelt av Ramneklovan. Etter at kong Oscar II besøkte stedet i 1887 og fikk sitt monogram på bergveggen har navnet vært Kungsklyftan.

 

Vandringen gjennom Kungsflyftan begynner midt i sentrum, rett bak bysten av Ingrid Bergman. Man passerer et skilt hvor det opplyses at terrenget er svært bratt og stedvis vanskelig tilgjengelig med fare for nedfallende stein. Vandrerne går gjennom en enkel portal hvor det står Kungsklyftan med gullskrift.

item7

I Kungsklyftan går man på steinblokker av svært variabel form og størrelse. Et stykke foran oss gikk en liten gutt med full konsentrasjon på oppstigningen. Han ropte hele tiden langsomt "ock nu.." mens han så etter neste stein og ropte bestemt "nu trör jag här" når han hadde funnet hvor han ville sette foten ned.

item6

Mot slutten av kløfta ligger to kjempestore steiner klemt fast mellom bergveggene.

 

Lyden av kraftige vingeslag høyt oppe brøt plutselig stillheten på kløftas mest dramatiske sted og fikk Tone til å støkke. Fuglen som bråkte var en due.

Noen av scenene i filmen Ronja Røverdatter ble spilt inn i Kungsklyftan. Filmen ble laget få år etter at Astrid Lindgrens bok med samme tittel utkom i 1981. I filmen og boka heter kløfta Vargklämman. Ronjas far advarer henne mot å skrike i Vargklämman fordi da kan steiner ramle ned.

item9

Da vi var kommet oss trygt forbi de fastklemte steinene i kløfta fortsatte turen i fine og solide tretrapper.

item12

Toppen av Vetteberget er like slett som fjellsiden er bratt. Høyden over havet er 74 meter.

item15

I forgrunnen ligger Lilla Enerskär med sine røde sjøbuer. Øya bak heter Valön.

item13

Et stykke av byens trehusbebyggelse. Tone ble begeistret for det røde huset med tårn.

item14

Badholmen. Bygningen til venstre på holmen er vandrerhjem. Som navnet sier er badholmen et sted for å bade. Tilrettelagte badeplasser på badesteder med turisme kaller svenskene kallbad. Kallbadet på Badholmen ligger til høyre mot havet. Vi foretrakk en annen kald fornøyelse da vi kom ned fra Vetteberget og gikk ut på holmen : en stor is på pinne.

Arkiv
Arkiv Arkiv