Arkiv

Opphold i Tønsberg mens seilmaker Hans-Petter syr seilpose til Flora

Mandag 29. mai 2017

item2

Da vi kom til Tønsberg kl 12 og fikk fortøyd Flora som avtalt ytterst på en pir i Ollebukta gikk Tone omgående inn til Aker seil og ga beskjed om nå lå Flora utenfor. Noen minutter senere sprang hun tilbake til Flora og meddelte Finn-Erik at lazyjack-seilposen som seilmakeren hadde sydd på bestilling og som skulle monteres på Flora i dag ved en glipp var gått til en annen kunde med båt av samme størrelse. Tilbake hos seilmakeren beklaget de så mye det inntrufne. Hans-Petter som lovet oss å sy ny lazyjack i løpet av dagen og sette den på neste morgen.

At det var selvsagt at vi skulle holde Hans-Petter med selskap under arbeidet og kom med pizza til ham etter stengetid tok vi for en god spøk. Vi hadde hatt en trivelig seilas inn Tønsbergfjorden. Mens vi ventet på at Floras lazyjack ble ferdig ville vi nyte dagen som feriegjester i sommerbyen Tønsberg.

Som lunsjsted valgte vi byens torg hvor Nøtterø bakeri har kafé med uteservering. Et hjertesukk om støy fra banking rundt en steintrapp til bygget ved siden av ble innledningen på en lang og hyggelig samtale med kvinnen ved nabobordet.

item4

Den store, gule krana vitner om stor byggevirksomhet i Tønsberg. Under krana stikker domkirken opp. Til høyre Slottsfjellet. Flora med Fjæra i midten av bildet. Det røde huset ved brygga er Tønsberg båtforenings klubbhus. Bildet er tatt under vandring på Nøtterøy senere på dagen.

item6

I grønne omgivelser på høyden Haugar. Tone står foran Villa Møllebakken. Huset var opprinnelig skipsrederbolig. Tønsberg og Nøtterøy bibliotek holdt til her før de flyttet inn i den store glasskassa over ruinene av Olavsklosteret nede i sentrum. Den 27. januar 2006 deltok vi som publikum da den nå dessverre nedlagte foreningen Levende klassisk feiret Wolfgang Amadeus Mozarts 250 års fødselsdag i den staselige sveitservillaen. Bak Villa Møllebakken ligger en stor mursteinsbygning som vi kan se en liten bit av helt til venstre. Den ble bygd som sjømannsskole og er nå fylkeskunstmuseum med utstillinger av norsk samtidskunst.

item7

Et stykke kunst i det offentlige rom. Hunden og klovnen står på plassen foran Oseberg kulturhus.

 

 

 

 

 

Under de hvite teltene i bakgrunnen bygges replika av skip fra vikingtiden ved hjelp av kopier av verktøy man brukte dengang.

item9

Ved flytebrygga ligger Saga Oseberg, en replika (kopi) av Osebergskipet som lå begravet i nærheten av Tønsberg i tusen år. Stedet hvor Saga Oseberg og de 3 mindre båtene ved siden av ble bygd ligger rett bak trærne. Et sentralt sted som odden ved Oseberg kulturhus er valgt som byggeplass for replika av så gamle skip fra Vestfold for at byggingen skal være et innslag i bybildet hvor folk kan stikke bortom og følge med.

 

 

En myndig kvinne i vikingdrakt står klar til å ta imot gruppen som skal på tur med Saga Oseberg. Da alle hadde fått satt seg i båten husker vi at hun fortalte dem at om bord fantes det to nødutganger - så strakte hun hendene ut mot skipssidene.

item11
item12

En replika av Klåstadskipet var under bygging denne sommeren. Skipet ble funnet utenfor Larvik. Det hadde forlist lastet med brynestein fra Eidsborg i Telemark, en stor eksportartikkel i århundrer. Klåstadskipet var et handelsskip.

item14

På Nøtterøysiden måtte vi se nærmere på en stolt gammel skute. Et gjeng med muntre pensjonister pusset og stelte med den gamle selfangstskuta Berntine.

Skuta ble meget solid bygd av furu i Tromsø i 1890 av båtbyggere fra Hardanger. Båten gikk under seil nord for polarsirkelen fram til 2. verdenskrig. Nedrigget til motorbåt fikk den navnet Havnøy. Båten kom til Tønsberg hvor den ble rigget om til galeas som et del av et seilskuteprosjekt for ungdom. I dag er det et kystlag som eier og driver båten som har fått igjen sitt opprinnelige navn. Laget arrangerer tematurer og firmaturer og vil gjerne at skuta brukes til bryllup, jubiléer og filminnspilling.

Aker seil holder til i det gule huset på bildet over. Der inne sydde seilmaker Hans-Petter seilpose til oss mens vi vandret rundt i byen.

item16

Da brua som ses i bakgrunnen på begge bildene av Berntine åpnet seg klokka 14 neste dag forlot Flora Tønsberg med nysydd lazyjack rundt seilet.

Arkiv
Arkiv Arkiv