Arkiv

Valön

Tirsdag 13. - onsdag 14. juni 2017

item2

Om morgenen forlot vi Edsholmen hvor Flora, lite beskyttet mot været, hadde gynget og ristet i bølger og kuling. På Senterpartiets landsmøte i 2013 kom Signe Navarsete i sin åpningstale med den friske replikken "We are shaken but not stirred". Vi kunne sagt det samme da vi seilte fra Edsholmen.

Inn mot Kungshavn fikk vi vinden rett imot og krysset oss fram mellom holmer, fyrlykter og møtende båter. Resten av dagens etappe forløp stille og fredelig. Vi gikk gjennom den vennlige Sotenkanalen hvor bobiler stod og ventet på Ramsviksiden mens brua var svingt til side så Flora og en møtende båt fikk passere.

Tidlig på ettermiddagen kom vi til Långö hvor SxK har bøye. Da vi nærmet oss bøya oppdaget vi at en stor, norsk seilbåt lå bak oss. I håp om å komme først bøya startet Finn-Erik motoren og ga full gass. Seilbåten bak fikk også opp farten. Plutselig oppdaget vi at det siden forrige gang vi var her var lagt ut en bøye til. Og enda en til. Vi fant ut at vi ikke ville ta den nærmeste bøya og sakket likegjerne farten. Båten bak lurte nok på hva slags overraskelsesmanøver dette var og sakket farten den også. Som vanlig tredde Tone tauet i bøya mens Finn-Erik styrte Flora helt inntil. Sjelden har vi sett noen styre så mye med å fortøye i bøye som det unge paret i den andre båten gjorde. Baugpropellen hvinte og skrek. Vi hadde regnet med at paret når båten deres endelig lå fortøyd ville blitt værende i denne fine naturhavna. Da vi hadde spist lunsj og slappet av en stund oppdaget vi imidlertid at båten var borte. Neste dag da vi var innom Bovallstrand for å handle så vi at den lå i gjestehavna.

På bildet ser vi Flora i bøya med Langö i bakgrunnen. Langö er som navnet sier en lang øy, men ikke veldig lang. I forhold til lengden er Langö både høy og bred. Fjæra ligger i sanden på et lavt og flatt område av Valön.

 

Valön er ikke øy, den er bare halvøy. På kartet er Valön en skjev trekant. Den sydligste delen av halvøya kalles Dagsö.

item4
item6

Tone på vandring på smal sti på Valön. Været er strålende.

item7

Kyr går på beite på Valön.

item8

Inne på halvøya gikk stien forbi et tjern.

item9

Finn-Erik i veikanten. Endel fotturister kommer til Valön i bil og starter vandreturen fra parkeringsplassen.

item10

Bilveien ender som kjerrevei med gress i midten. Vi gikk videre langs stranda og forbi berget helt til høyre.

item12
item11

Vi hadde sett at andre vandrere gikk der. Vi så fram til å gå på planker over sjøen langs berget og oppover berget den siste delen av rundturen på Valön.

item15
item14

Tone ser på den flate, grønne landtungen hvor vår lille jolle Fjæra ligger og venter. Långö til venstre.

Flora ligger alene i hele bukta. Vi så endel folk som gikk på stien, men med unntak av seilbåten som hadde kort opphold i den første bøya glimret andre båter med sitt fravær. Det var så vidunderlig stille og fredelig. Morgenen etter var det varmt og vindstille. Endelig fristet det å ta morgenbad som ble årets første bad. Herlig! Temperaturen var 16-17 grader. Tone tok bare noen få svømmetak før hun klatret opp badestigen. Loggen hadde ikke vist båtens fart siden Flora ble sjøsatt. Finn-Erik hadde litt å gjøre under vann før han gikk opp. Han dyttet på på det lille skovlhjulet med tåa og loggen virket. Han sjekket også at propellen var fri for groe.

Vi seilte innom Bovallstrand for å gjøre innkjøp før vi dro videre mot vest - til Väderöarna.

Arkiv
Arkiv Arkiv