Arkiv

Sykkeltur til Fjällbacka

Lørdag 17. juni 2017

item2

Tre uker av seilferien var gått og vi hadde ennå ikke fått brukt syklene våre. Da vi seilte sørover kysten hadde vi en lang lunsjstopp ved Veddö et stykke nord for Fjällbacka. Vi studerte kartet og fant ut at fra Veddö kunne vi dra til Fjällbacka med sykkel. Vel to uker senere kom vi tilbake til Veddö klare for sykling.

Vi fortøyde i SxK-bøya midt i havna og rodde syklene til land ved et feriehus som var under bygging.

item4

Etter noen minutters sykling opp fra havna kom vi til hovedveien mellom Grebbestad og Fjällbacka. Veien har ikke sykkelfelt. Det var lørdag formiddag og endel biltrafikk i begge retninger. Miljøet var landlig. Veien gikk tvers over halvøya Langö med bro over buktene.

 

 

På bildene ovenfor og til venstre har vi nådd Fjällbacka og står ved syklene og beundrer en fin og velholdt seilbåt i tre i folkebåtstil.

item6

Fjällbacka har yrkesfiskere som fanger sjøkreps. "Burfångade Fjällbackakräftor" serveres på den lille byens fisk- og skalldyrsrestauranter og restauranter ute i verden. Fjällbackakrepsene har vært servert på Nobelmiddag i Stockholm.

item8

Vi hadde ikke spist siden vi seilte fra Gluppö. Det første vi gjorde da vi hadde parkert syklene var å spise lunsj ved vannkanten på restaurant Bryggan.

item9

Restaurant Bryggan sett fra torvet. I det lille huset foran restaurantbygget holder turistkontoret til. Det var mye folk i byen. Mange talte norsk. Grupper av turister fra det fjerne østen preget også gatebildet.

item11
item10

Vandring bryggelangs. Tone hadde vært så dum å tråkke i våt jord. Hun står ved en vannkran og rengjør sandalene.

item15

Kirken i Fjällbacka er bygd i granitt. Den er plassert så den er godt synlig for de sjøfarende.

item13
item12

Filmskuespillerinnen Ingrid Bergman kom til Fjällbacka om sommeren. På øya Dannholmen hadde hun sitt ferieparadis. Da hun gikk bort ble asken hennes strødd i havet utenfor. Ved byens torv står en byste av henne i en liten park. Torget har fått navnet Ingrid Bergmans torg. Bak bysten starter den spennende turstien opp på Fjällbackas byfjell Vetteberget.

item16

Hyggelig og smal boliggate med byfjellet i bakgrunnen.

item18

På Badholmen kjøpte vi iskrem på vandrerhjemmet og slo oss ned på en benk i hagen.

item17

Vi forlater Badholmen. Veien er molo og den er stengt for biltrafikk. Båten i forgrunnen er en andunge. Før vi syklet tilbake til Flora ved Veddö gikk vi opp på byfjellet. Derfra så vi Badholmen i fugleperspektiv.

I Galleri Grön i Södra Hamngatan så vi bilder av Peter Engberg gjennom vinduet. Galleriet var dessverre stengt. Engberg lager humoristiske og surrealistiske bilder fra skjærgården. Hjemme har vi et bilde som vi har kjøpt av ham personlig i Grebbestad.

I årenes løp har vi seilt endel i Fjällbackaskjærgården, men dette var vårt første besøk i byen. Vi likte byen under Vetteberget og kommer gjerne igjen.

Arkiv
Arkiv Arkiv