![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Kragerø som vertshavn for Nordisk seilas i 2016
I år har Kragerø 350 års jubileum. Byens fødselsdag ble stort feiret tirsdag den 12. juli. Mange slags arrangementer og utstillinger setter sitt preg på byen i jubileumsåret. Helgen 8. - 10. juli var Kragerø vertskapsby for den vennskapelige kappseilasen Nordisk seil 2016. Om lag tretti tradisjonelt riggede skip fra de skandinaviske land og et fra Shetland kom seilende østfra og la til ved flytebryggene eller langs kaia i byens sentrale havn.
Vi ble først klar over at Nordisk seil i år skulle til Kragerø da vi tok en liten tur til "perlen blant kystbyene" et par uker tidligere.
Været var varmt og strålende da vi lørdag 9. juli kom til Kragerø for å oppleve båtene som står våre hjerter nær. Det var relativt få som gjorde som oss og gikk ut på bryggene for å få sett de store, klassiske trebåtene på nært hold. Mange skuelystne strøk langs området i egen båt. Når vi fotograferte måtte vi være på vakt for å unngå moderne og stygt kontrasterende båter i plast som linselus.
På bildet over går Tone ned landgangen til en av flytebryggene. Båten midt i bildet er den danske snurrevadskutteren Jens Krogh. Snurrevadet er en dansk oppfinnelse for å fiske flyndre og annen bunnfisk.
Her ser vi Jens Krogh forfra. Båten ble bygd i Frederikshavn i 1899. Han gikk som fiskekutter i Kattegat og Nordsjøen under ulike navn og forskjellig rigging helt fram til 1973.
Båten eies av Frivilligt Drenge- og Pigeforbund, Aalborg Søkreds. Den er rigget som galeas og seiler med unge fra Aalborg og omegn. Jens Krogh deltar også i seilasene Limfjorden rundt og Tall ships' race.
Jolla i forgrunnen heter 'Lille Martha'. Den tilhører selvfølgelig Martha, en annen av de danske båtene som var med på arrangementet.
Den ene masten som rager utenfor bildet er Jens Kroghs stormast. Fortøyd til Jens Kroghs styrbord side ligger S/Y Mandalay. Båten er svensk og tilhører Göteborgs speiderdistrikt. Mandalay ble bygd i 1986. At hun har rødmalt fenderlist og på andre måter ser ut som en gammel redningsskøyte er ikke tilfeldig. Mandalay er bygd etter tegningene til Colin Archers redningsskøyte RS 22 Vardøy, nedskalert med 10 %.
De mange hvite og blå vimplene som vaier fra de to båtene forteller om mangeårig deltakelse i Nordisk Seil. En gul vimpel oppnås når en båt har vært med 10 ganger i kappseilasen. Nordisk seil ble arrangert for første gang i 1990.
Bak de to omtalte båtene ligger shetlandske Swan. Ytterst med svart skrog ligger svenske Constantia.
Shetland var en del av Norge fram til 1469 da en forgjeldet dansk-norsk konge pantsatte øyene til skottekongen. En tradisjonsbåt fra Shetland er varmt velkommen i Nordisk Seil. Shetlands flagg er et hvitt nordisk kors på blå bunn. Swan ble bygd på Hay & co verft i Lerwick i 1899. I sin tid var 'svanen' Shetlands største fiskefartøy. Hun fisket etter sild med drivgarn. I dag eies hun av stiftelsen Swan Trust og driver seiltrening og chartervirksomhet. Guttene som hopper ned fra båten hører til på drammensbåten Christiane. De har vært ombord i Swan og sett seg om.
Skonnerten Constantia ble etter omfattende renovering i 1991 oppkalt etter skipet i Evert Taubes dikt Jungman Jansson. Hjemmehavnen er i Solna utenfor Stockholm.
Båten er fra 1908 og har vært frakteskip for blant annet kull,ved, sement og korn. Hun er bygd på Ærø i Danmark og var noen år eid av en skipsreder i Arendal som i 1917 fikk satt inn den første av en rekke motorer, en Munktell glødehode-motor.
Swan og Constantia lå med akterenden mot hverandre.
Med babord side mot kaia lå Kvartsita, en annen svartmalt svensk båt med fortid som frakteskip. Hun ble bygd i Råå utenfor Helsingborg i 1945 for å frakte kvarts fra Dal ved Vänern til Höganäs i nordre Skåne. Kvartsita ble etter få år utkonkurrert av veitransport og solgt til noen i sørlandsbyen Farsund.
Kvartsita er i dag skolefartøy for foreningen För Fulla Segel på Skaftö utenfor Lysekil.
Noen dager senere gikk vi med vår kjære seilbåt Flora mot åpent hav gjennom Langesund. Da vi kom inn i sundet fikk vi langt framme se et svart seilskip med bredsiden mot oss. Det var Kvartsita som holdt på å fortøye. Hun lå pent til Dampskipsbrygga da vi passerte. Et hyggelig og uventet gjensyn!
På bildet av Kvartsita ved kai var et baugspryd i forgrunnen svært dominerende. Baugsprydet tilhører galeasen Christiane som vi ser med svart skrog på bildet ovenfor. På utsiden av brygga ligger Mohawk fra Oslo. Ute i sjøen ser vi Colin Archer på vei mot havna. Sent men godt.
I likhet med Kvartsita var Christiane opprinnelig lasteskip. Hun var bygd som jekt i 1879 på Sandviken gård mellom Svelvik og Sande i Vestfold. Navnet fikk hun fordi kona på Sandviken gård het Christiane. Fram til 1925 var 3 generasjoner Sandviken skippere på Christiane. Hun ble forhøyet med to bordganger og rigget om til galeas. Fram til 1959 fraktet Christiane sand fra Drammen med 3 generasjoner Johannessen som eiere og skippere. Den fine og rene sanden fra Drammen var etterspurt til nybygg med pusset teglstein.
Siden 1965 har Christiane tilhørt sjøspeiderne i Drammen. Hun er siste representant for seilskute-tida i Drammen og sand-jaktene som trafikkerte Oslofjorden.
I 2006-2009 gjennomgikk Christiane en omfattende restaurering ved Risør trebåtbyggeri. Hun står i dag fram slik hun var i 1925.
Vi traff forresten på Christiane da vi besøkte trebåtfestivalen i Risør for noen år siden.