![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Nordisk seil i Kragerø 2016
Vi går om bord i Dyrafjeld, Brita Leth og Mohawk
Det var trivelig å gå på ut på bryggene og se de fine tradisjonsbåtene på nært hold. Fra tre av båtene ble vi spurt om vi hadde lyst til å komme om bord. Det hadde vi så absolutt!
Dyrafjeld hadde jolle og fendere fra plastalderen. Ombordstigningen var til gjengjeld klassisk: Langs skipssiden hang en taustige.
Dyrafjeld ble bygd på Nordmøre i 1889. Byggestedet het Utistua, Stangvik. De første tiårene hentet Dyrafjeld fisk fra fangstfeltene i nord. Fra 1911 til 1931 fraktet båten kalk fra Hylla innerst i Trondheimsfjorden. Dyrafjeld gikk så i fraktfart langs kysten fram til 1970-årene. I en tid da mange tilsvarende båter ble kondemnert var Dyrafjeld så heldig å bli oppdaget av en nederlandsk familie i Norge som var på leting etter et passende restaureringsobjekt. 10 år senere var båten blitt en nydelig galeas som fikk navnet Anna Kristina.
Som Anna Kristina gjorde båten noen store ferder. Hun dro til New York 500 år etter at Colombus ankret opp i Amerika og til Australia da landet feiret sitt 200 års jubileum. I dag er båten skoleskip på Sollerudstranda skole i Oslo og har tatt tilbake navnet Dyrafjeld.
I 2002 - 2004 gjennomgikk Dyrafjeld en omfattende restaurering på Hansen & Artnzens båtbyggeri på Stathelle. Blant annet ble skutesider og akterstavn skiftet ut.
Bak Dyrafjeld ligger Ejdern, en losskøyte bygd på Klippan i Göteborg i 1894. Ejdern var over 100 år gammel da den ble norsk. I 2008 la den med 4 karer om bord ut på jordomseiling. Ejderen var i Brasil, men vi har ikke greid å finne ut om de kom seg så langt som til Stillehavet.
Vi gikk også under dekk. Der skal det være køyeplass for 25 personer. Byssa var flott. Drømmekjøkkenet! utbrøt Tone. De som var tilstede var helt enige.
Stormasta ble skiftet ut da båten var hos Hansen & Arntzen. Den nye masta er av douglasgran.
Brita Leth er en dansk skonnert med svartmalt skrog som ble bygd i Svendborg på Fyn i 1911. Hun forliste utenfor Samsø i 1941 og ble berget. I 1943 var Brita Leth en av båtene som i løpet av 10 netter reddet nesten alle danske jøder fra Gestapos klør ved å frakte dem over til Sverige.
Båten het opprinnelig bare Brita. Otto Leth kjøpte henne i dårlig forfatning 1972. Etter en omfattende restaurering med tilbakeføring til opprinnelig stand fikk hun navnet Brita Leth.
Brita Leths feiekoster var sentralt og godt synlig plassert.
Tone studerer nattkompasset.
Fire flotte og tidsriktige pøser hadde fått en god plassering.
S/Y Mohawk II ble bygd i England som et rent lystfartøy for en rik engelskmann. Da båten ble sjøsatt i 1904 fikk hun navnet Sylvia. Sjøkorpset i Oslo kjøpte båten i 1953, rigget den om og ga den navnet Mohawk II.
Vi var på seilferie da vi hørte i radioen at Mohawk hadde gått til bunns etter en kollisjon i den engelske kanal. Mohawk ble hevet og reddet. Etter noen års restaurering på Isegran maritimt senter i Fredrikstad kom båten under stor jubel endelig tilbake til Oslo i 2010.
En ung dame tok seg av oss. Hun delte sin viten om båten og fortalte om livet om bord mens hun viste oss rundt. På bildet demonstrerer hun at bordet kan slås opp og bli større.
Etter omvisningen var hun så grei å tilby seg å ta bilde av oss.