Arkiv
Arkiv
item1

Nordisk seilas i Kragerø

Lørdag 9. juli 2016

Nordisk seilas er en kappseilas for tradisjonelt riggede fartøyer. Seilasen foregår i Skagerak og Kattegat mellom vertshavner i Danmark, Sverige og Norge. Vertshavnene i år var Hobro i Danmark, Öckerö i Sverige og Kragerø. Seilasen ble delt inn i 3 etapper. Den siste gikk fra en naturhavn i Bohuslen til Kragerø. 29 båter var påmeldt i 5 klasser. Forskjellene innen hver klasse er likevel påtagelig. Blant de største båtene konkurrerer en skarpseiler som Mohawk II mot en drektig lastebåt som Constantia. Vennskap og felles interesse i å ta vare på gamle seilbåter og tradisjoner er nok den viktigste drivkraften. Æren ved å vinne en etappe er nok likevel ikke å forakte.

item2

Samholdet er sterkt blant trebåtentusiastene og samlingen i Kragerø tiltrekker likesinnede. Her er skøyta Ariadne, som ikke var påmeldt til seilasen, i ferd med å fortøye. Erfarne hender fra båtene rundt hjelper til med å manøvrere skøyta på plass.

item3
item4

Det var to danske følgebåter med på seilasene. Jupiter driver vanligvis med farvannsovervåkning og sjøredning. Johs. Hejlesen er en klassisk dansk fiskeskøyte fra 1962.

item5
item6

Den danske skonnerten Martha var lekk og ble mauret på tradisjonelt vis.

Sagmugg fylles i en bøtte som er festet til et langt skaft. Når bøtta er full settes lokket på. Den vendes og skyves ned under skroget med lokket først. Innunder skutas bunn faller lokket av og sagmuggen frigjøres. Den følger vannstrømmen mellom bordgangene og tetter lekkasjen.

item7

Gamle Kragerø ble bygget av Kragerø Slipp og Mek. verksted og ble sjøsatt i 1960 som Kragerø Fjorbåtselskaps første stålferge. Den gikk i trafikk i Kragerøs skjærgård fram til 1987. Deretter hadde den 21 års tjeneste med å frakte ansatte til Bastøy Fengsel. I 2009 kom ferga tilbake til Kragerø for å bli dullet med av Kragerø Kystlag. Riksantikvaren fredet ferga. Etter tre år med restaurering og tilskudd på 7 mill. kr. fremstår den som ny.

Arkiv Arkiv