![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Omvisning i Gamlebyen i Fredrikstad
Tirsdag 14. juni 2016
Sammen med Knut og Say Moy dro vi fra Isegran med byferga. I Gamlebyen gikk vi av. Ved torget fikk vi øye på turistkontoret. I en av Gamlebyens brosteinlagte gater hadde vi møtt en turistgruppe med en uniformkledd guide i spissen. Deres guide kom nok ikke fra turistkontoret. De hadde ennå ikke hatt omvisninger ennå den dagen. En ung mann skulle føre oss rundt i byen. Den unge mannen studerte i Bergen og fikk med oss fire sin ilddåp som turistvert. Siden det var første gangen ble en turistvert med lang og solid erfaring med.
På bildet over står Finn-Erik på torget foran Dunkejongården. Vi lærte at den ble bygd av kjøpmann Søren Thygesen i 1784. Hva slags varer Thygesen solgte og hvor han bodde ble vel ikke nevnt. Åtti år senere var gården eid av en høker ved navn Jon Larsen. Han leide ut til flere familier og bodde selv i gården med kone og svært mange barn. I kjelleren solgte Larsen brennevin fra dunk. Derfor ble gården fra da av hetende Dunkejongården.
Endel navn og betegnelser i Gamlebyen er forvrengninger av franske ord. Dette er som vi skjønner absolutt ikke tilfelle med Dunkejongården. En av byportene er et morsomt eksempel. Sortiporten ble til Sorteporten som igjen ble til Svarteporten.
Denne porten i festningsvollen er utsmykket med kong Christian Vs monogram. Skriften over er kongens latinske valgspråk pietate et justitia som betyr mildhet og rettferdighet. Christian regjerte på slutten av 1600-tallet.
På bildet står guiden og peker og forteller om porten. Den andre personen i rød genser er seniorguiden. Finn-Erik, Say Moy og Knut er tilhørere.
Tone fikk øye på dette tårnet på lang avstand og ville vite hva det var. Dette var dette ene spørsmålet vår unge og veltalende omviser ikke kunne svare på . Seniorguiden fortalte at tårnet står oppå vollgravens demning. Demningen kalles Nordre Bjørn. Ordet bjørn er en forvanskning av det franske ordet batardeau som betyr demning til en vollgrav. I motsatt ende av vollgraven står en tilsvarende Søndre Bjørn. Tårnets oppgave var å sperre for fienden.
Vår unge omviser var fra Fredrikstad men studerte som nevnt i Bergen. Han kom et par ganger til å si Bergen istedetfor Fredrikstad. Vi håpet at han i framtiden kom til å si Porsgrunn istedet!
Finn-Erik og guiden mellom to av de gamle militære bygningene som i dag rommer kaféer og gallerier.
Dette fine, gråhvite trehuset med grønn inngangsdør på midten ligger på hjørnet av Voldgaten og Laboratoriegata. Begge gatene er vollgater, hvilket vi si at de går langs festningsvollen. Da vårt følge kom forbi skinte sola så vakkert på huset. Laboratoriet som gata er oppkalt etter holdt til i et langt murhus som ligger på Prins Christians bastion rett over gata. Tidlig på 1800-tallet dreide virksomheten i laboratoret seg om fremstilling av krutt.
Her er huset Finn-Erik og guiden står foran sett fra den andre siden. Huset heter Det grunnmurede provianthus. Til venstre utenfor bildekanten finner man Gamlebyens offentlige toalett.
Etter omvisningen gikk vi på Mormors café i Raadhusgaten og spiste en sunn og god lunsj.