Arkiv
Arkiv

En ettermiddag i Gamlebyen i Fredrikstad

Onsdag 8. juni 2016

item2

Flora lå godt i den nye gjestehavna på Værste.

Etter lunsj vandret vi endel rundt i bysentrum på vestsiden av Glomma. På en høyde ovenfor rådhuset lot vi oss lure av hva vi trodde var en arkeologisk opplysningstavle. Tavlen forteller om den romerske soldaten Felix Scopulus. For to tusen år siden skal Scopulus ha emigrert fra Romerriket, kommet til det som i dag er Fredrikstad og fått folk på stedet til å bygge et tårn. Flekken hvor tårnet angivelig skulle ha stått var markert med en sirkel av runde steiner.
Ved lesning i Fredrikstad Blads nettarkiv fant vi ut at Scopulus-tårnet er en skrøne, et "permanent kunstprosjekt" diktet og satt opp i 2002 av en yngre østfoldkunstner med Fredrikstad kommunes kunstnerstipend.

item4
item5

På bildet går Tone i bydelen Cicignon. Vi ser Isegran med okergult hovedhus. Midt i bildet vannhjulet. I bakgrunnen Gamlebyen. Litt før klokka 17 gikk vi ombord i Gamlebyferga. De fleste andre passasjerene var syklister. Overfarten tok ikke stort mer enn ett minutt. Ferga hadde det koselige navnet Go'vakker Thora. Da vi så henne legge til så vi hvor mye strøm det er i elva.

Det utmerkede kartet tok vi fra lokalhistoriewiki.no

item7

Med sine intakte bymurer og godt bevarte gamle hus er Gamlebyen en trivelig severdighet å rusle rundt i.

 

 

På bildet har Tone gått fra fergekaia og kommet seg innenfor byporten som heter Færgeporten. Gata heter Færgeportgaten. I husrekka ses en skolebygning som ble nedlagt som barneskole i 1989. Tone valgte å ta av og følge Toldbodgaten som går langs festningsvollen.

item9

Tone på vandring på fortauet i Toldbodgaten med festningsvollen mot Glomma på høyre side.

item10
item11

I den samme gata møtte vi hønemor og hanefar.

item12

I den samme gata møtte vi hønemor og hanefar.

Tone står på plattingen ved proviantmagasinet, også kalt det grunnmurede provianthus. Grøntarealet bak muren heter Prins Georgs bastion.

item13

Midt i Gamlebyen ligger torget som offisielt heter Kongens torv. Midt på torget står en statue av byens grunnlegger.
I 1567 skrev kong Fredrik II under på at innbyggerne i Sarpsborg fikk tillatelse til å gjenoppbygge byen sin på disse kanter. Byen skulle kalles opp etter ham. Svenskene hadde svidd av Sarpsborg under den store nordiske krig og borgerne ønsket å bygge byen opp igjen på et sted som var lettere å forsvare. Gatene som går over torget heter Torvgaten og Kirkegaten.

item14
item15

Til venstre et bilde fra Kirkegaten mot torget. Til venstre for kongen på sokkel stikker kirketårnet opp.

Ved kirkeveggen stod en stor og frodig rhododendron.

item17
item18

Det militære er ikke lenger i gamlebyen.
Heldigvis bor det fortsatt folk i husene.

Arkiv Arkiv