Arkiv
Arkiv

Hjem fra seilferie på sankthansdagen

Onsdag 22. - fredag 24. juni 2016

item2

Bildet ovenfor ble det siste bildet vi tok i ferien. Det er tatt i den nest siste havna vi lå i før vi var hjemme. Den heter Yxney og ligger ved Yxney som i pressen omtales som "indrefileten" av Vestfolds skjærgård og utgjør sørenden av Østerøya i Sandefjord.

Tidlig på formiddagen kom vi til Yxney i pent vær. Etter lunsj lurte vi litt på å ta syklene i land og få oss en sykkeltur. Heldigvis valgte vi å gå til fots. Fra stranda på Yxney går det merket sti til Tønsberg Tønne. I begynnelsen av ferien hadde vi ligget i Tallakshavn og gått på kyststien derfra ut til tønna. For forandringens skyld vandret vi på bilveien. Fra bøya hadde vi sett at det bygges noe stort og merkelig i enden av vika. Vi gikk bortom og tok en kikk på byggeprosjektet. Så vandret vi videre. En pen og velholdt hestegård med levende hester og en hesteskulptur lå på venstre side av veien. Da vi hadde gått forbi gården kom vi ikke videre. Veien var stengt med en vakker smijernsport dekorert med hestehoder. På begge sider gikk det gjerde og porten var låst. Det var rett og slett ikke mulig å komme videre. Godt at vi ikke hadde tatt syklene!

Yxney er et merkelig sted. For to år siden erfarte vi at veien sør for stranda hvor bøya ligger også er stengt med port. På nettet finner vi at det har vært rettssaker og politisk strid om Yxney. Forhandlinger "ad omveier" skal ha sikret allmenheten adgang til stranda hvor Finn-Erik står på bildet over og holder i Fjæra. I 2007 slo selveste Høyesterett fast at Torsholmen er for alle og at eieren av "Villa Yxney" må finne seg i at båtfolk fortøyer til og bruker holmen.

Om kvelden rodde vi en tur mellom holmene i sørenden av stranda. Neste dag var det santhansaften. Før vi dro fra Yxney gikk vi på merket sti til Tønsberg Tønne. Stien møter stien fra Tallakshavn en god stund før man kommer til tønna.

Det blåste frisk bris da vi dro. Sør for Yxney tok vi et rev i seilet og la kursen mot vest. Vinden spaknet og revet måtte ut. I radioen hørte vi at NRK skulle ha sankthanssending fra Stavern. Nå kunne vi hatt en liten mulighet til å gi TV-seerne et glimt av Flora. Men vi gjorde som vi hadde tenkt og seilte inn til Ølbergholmen som ligger på den andre siden av Larviksfjorden. Der var det få båter å se. Tidlig på kvelden begynte det å regne. En motorbåt prydet med løv kom og la seg for anker, det ga oss litt sankthansstemning. Da natten falt på var det bare Flora i bøya og en seilbåt fortøyd til Havneholmen igjen i naturhavna.

Sankthansdagen seilte vi hjem til båtplassen på Stathelle i skyet vær og lett nordøstlig bris.

Arkiv Arkiv