Arkiv
Arkiv
item1
item2
item3
item4
item5
item6
item7
item9
item14
item16
item17
item8

Delfin i Åbyfjorden 19.08.2016

Vi hadde en rolig natt i Elvik som ligger i utkanten av Åbyfjorden. Etter et kjølig bad satt vi ute i solen og nøt en god frokost. Noen plask kunne høres av og til, men vi så ingen som badet. Plustelig fikk Tone se noe som hoppet over vannflaten ute i fjorden. Det var hverken menneske eller kjempemakrell. Det måtte være en liten hval. Finn-Erik entret jolla og rodde ut mot den livlige akrobaten.

Delfinen dukket stadig opp over vannflaten, men holdt seg på ærbødig avtand. Da Finn-Erik rodde i retning av plaskene varte det ikke lenge før den dukket opp på motsatt side av jolla. Å fotografere med et lite kompaktkamera var som å "skyte fra hofta": Man må ha flaks for å treffe.

Etter en stund fikk vi en ren sirkusoppvisning. Delfinen kom i stor fart rett opp av vannet. Utstrakt med hodet mod himmelen var den godt klar av vannet før den forsvant under overflaten. Etter noen sekunder dukket den opp igjen noen titals meter unna. Slik holdt den på med vertikale hopp rundt hele fjorden. Man kan undres på hvorfor den drev med dette. Var det virkelig en oppvisning for skuelystne mennesker med begrensede svømmeferdigheter?

Utpå formiddagen kom en åpen båt med to personer ombord og påhengsmotor på akterspeilet inn fjorden. Delfinen svømte helt opp til båten og holdt seg rundt denne en god stund. Lille hvite Fjæra på åtte fot og årer holdt den på avstand mens en større båt med motor og mørkt bunnstoff gjorde stor lykke.

item10

Delphinus capensis (vanlig langsnutet delfin)

Vanlig i alle hav, unntatt i arktiske områder. Blir mellom 2 og 2,7 m lange og veier mellom 70 og 235 kg. Livnærer seg på fisk, blekksprut og reker. Bytte finnes ved ekkolokalisering og elektrisitet. De lever ofte i store flokker. Mødre og døtre lever i samme flokk hele livet, mens moren støter fra seg sønnen etter omlag et år.

Arkiv Arkiv