Arkiv
Arkiv

Hytter og sommerhus på Tisler

Torsdag 16. juni 2016

item2

På plakaten ved rastebordet står det:

Tisler ligger som en utpost mot havet nær de fiskerike områdene utenfor Hvaler og har i lang tid vært bosted for fiskere og loser. Bosettingshistorien på Tisler går tilbake til middelalderen og strekker seg fram til 1939. På Tisler finner du et kulturlandskap i utskjærgården med nedlagte gårdsbruk og tidligere dyrket mark.

Da vi syntes vi hadde ligget lenge nok i sola på stranda pakket vi sammen det blårutete strandteppet vårt og tok beina fatt innover øya.

item6

Vi kunne ikke la være å snu oss rundt og se tilbake på vår kjære seilbåt Flora som såvidt er synlig helt til venstre. (Masta går over enden av holmen utenfor).

Ytterst til høyre ses et lasteskip som sammen med et annen lasteskip lå for anker hele tiden mens vi var ved Tisler. Skipene lå langt unna, men, akk og sukk, motorstøyen fra dem var sjenerende og irriterende når vi var ombord i Flora og oppholdt oss på dekk. På stranda var holmene støyskjerm.

Første spor vi kom til av menneskelig byggevirksomhet var et steingjerde.

item5
item7

Vestsiden av øya er delt i to av en kil som heter Kilen. Kilen er en god naturlig havn. Flesteparten av husene ligger rundt Kilen. Vi begrenset oss til å vandre omkring på nordsiden av Kilen.

På plakaten vi har sitert tidligere står det :

Flere av husene på den gamle gårdsbrukene står fortsatt og brukes i dag som sommerhus.

item8

I Kilen ligger en naken holme.

item9

Et nærmere blikk på husene lengst til venstre i det forrige bildet.

item10
item11

Både huset og uthuset på bildet ovenfor hadde et hjørne verdt å legge merke til. På uthushjørnet fem steiner og kledningen som var skåret til rundt dem. På hushjørnet en vanntønne som viser at at man i det 21. århundre samler regnvann. I gresset har sauer lagt igjen visittkort. De rustne, brune legemene i gresset skulle vi gjerne visst hva var til.

item12

Utsyn mot nord - fritt for hus og hytter.

Arkiv Arkiv