Arkiv
item1

Tall Ships Races 2014 i Bergen

24. - 27. juli 2014

Del 2 : Båter som ikke deltok i racet

Den foregående artikkelen viste skuter fra Norge som lå fortøyd i Vågen og som deltok i Tall Ships Races. Skutene hadde seilt fra Harlingen til Fredrikstad og fra Fredrikstad til Bergen.

Denne artikkelen vil ta for seg noen av båtene med eller uten lokal tilknytning som fikk lov å være i havn og i fart i Vågen under seilskutefesten - uten å være Tall ships.

item5

I sommermånedene går den lille passasjerferga M/F Vågen mellom Fisketorget og Akvariet. Båten fraktet turister og bergensere slik den pleier selv om det var TSR. Passasjerene fikk gleden av å observere stolte seilskuter fra sjøsiden underveis.

Båten går lydløst med elektrisk motor. I et vellykket forsøksprosjekt ble den elektriske energien produsert med hydrogen i brenselsceller. Imidlertid tillater ikke gjeldende sikkerhetsforskrifter passasjerdrift med brenselsceller.

M/F Vågen ligger klar til avgang ved Fisketorget. På scenen i bakgrunnen opptrer Bergen skipperforenings shantykor.

item6

M/F Beffen er en liten passasjerferge som krysser Vågen mellom Bradbenken på Bryggen og Nykirken på Nordnes. Den er i drift hele året. Det startet opp på slutten av 1890-tallet med ferge som hadde elektrisk motor. BEF står for Bergen Elektriske Færgeselskap. Men elektrisk motor ble avløst av bensin som ble avløst av diesel. Den Beffen som frakter folk over Vågen i dag er den 12. i rekken. Båten ble bygd på Sotra i 1977. Om et par sesonger kommer en ny Beffen. Den vil være elektrisk drevet og dermed sluttes sirkelen.

Ovenfor ses Beffen idet den kommer seg fint ut på Vågen mellom den norske losskøyta Stavern og den nederlandske skonnerten Gulden Leeuw.

item8

Et mannskor synger norske fedrelandssanger om bord i Den gode Hensigt. Den gode Hensigt er en kopi av en jekt fra Sogn som ble bygd på 1830-tallet. Jekta var fraktebåt på gården Skåsheim ved Sognefjorden og kalles Skåsheimsbåten.

Da koret stilte seg opp gikk plutselig en av sangerne gjennom. Vi som stod rundt kunne se at det dreide seg om en råtten bordbjelke.

Båten ved siden av er vengbåten Enigheten. Den er en eksakt kopi av båten som 5 Eidsvollsmenn fra Bergen reiste med i 1814. Båten førte de 5 til Lærdal. Derfra reiste de videre over fjell og daler. Senere ble den bare kalt Eidsvollsbåten. Den ble ødelagt av brann i februar 1940.

En vengbåt er en skyssbåt for embetsmenn og annet fintfolk. Eidsvollsbåten ble bygd for futen Nagel i Sunnfjord omkring 1770.

Nøyaktig 200 år senere dro kopibåten Enigheten i grunnlovsmennenes kjølvann. En reportasje fra denne turen ble vist i NRK fjernsynet i vår. Den staselige båten hadde vært klar lenge, den ble laget i 1992.

Da en diger, rød supplybåt ble døpt 'Ocean Star' med sjampanjeflaske-smadring midt mellom seilskutene fredag ettermiddag var det Enigheten og Bergen kystlag som fraktet gudmoren ut til dåpsbarnet.

* * *

Enigheten har en sjarmerende og vakker gallionsfigur foran baugen.

item9
item12
item10

I utlandet er Norge "the land of the vikings". Den norske skipsbyggertradisjonen startet med vikingene.

Vikingskip med dragehoder i stavnen fikk god plass til mellom skutene i Tall Ships Races.

De 21. århundres vikingmannskaper viste at de både kan kan kjøre motor, ro og seile.

item11

KNM Hitra hadde også funnet veien til Bergen. Ubåtjegeren fra 2. verdenskrig seiler som museumsskip langs kysten i sommermånedene med pensjonerte marineoffiserer som mannskap og verter.

item13

Sjøheimevernet hadde også funnet veien til Bergen. Båten deres gjorde titt og ofte en runde i Vågen. Brannvesenets båt ble også observert. Noen bergensere beklaget at politibåten for tiden ikke var operativ. Men det var mye synlig politi under crew-paraden og hele seilskipfesten. Terrortruselen mot Norge ble kunngjort på TSRs første dag.

Arkiv
Arkiv Arkiv