Arkiv
Arkiv

Båter i sjøen - messe i Sandvika

Fredag 7. september 2012

item2

På denne båtmessa vises båtene i sitt rette element - i sjøen. "Båter i sjøen" kaller seg Nordens største flytende båtmesse. I år ble den arrangert for 15. gang. Den finner sted i Sandvika, et tettsted i sterk vekst få kilometer vest for Oslo. Sandvika har bystatus, motorvei, ruvende kommunehus i betong, Norges største kjøpesenter og en roklubb med stolt historie. Utstillingspirene er flytebrygger som legges ut fra sandstranda på Kadettangen for å tas vekk når utstillingen er vel og vakkert over.


 


De fleste av de 350 utstilte båtene lå med akterenden mot brygga, noe som gjorde det lett og innbydende for publikum å komme ombord for å kikke, prate og gjerne handle. Messa fant sted første helgen i september. Torsdag var for pressen og andre med VIP-kort. Vi som seiler med marieholmeren Flora gikk inn porten en time etter at utstillingen hadde åpnet fredag formiddag.

item6
item7

"Båter i sjøen" sett ovenfra med E18 i forgrunnen og Kalvøya i bakgrunnen.

 

Walker bay-båtene lå ikke i sjøen, de lå i gresset ved teltet. Finn-Erik står og ser på en som er utstyrt med både seil og rid. Flora har en Walker Bay som heter Fjæra. Uten rid får den såvidt plass på dekk. Fjæra er god på slep og god å ro.

Motorer, plottere, riggutrustning, Seilas og andre båtmagasiner, klær og og mye annet som kan være nyttig i båt var stilt ut i den lange rekken av hvite telt på stranda.

item8
item9

Vi fikk en hyggelig prat da vi stoppet opp for å ta dette bildet. Den er en modell av en italiensk Riva som ikke lages lenger. Dessverre kom vi oss ikke til ytterkanten av pir A hvor Norges eneste Riva Rivarama lå med all sin prakt. Den tilhører hotellkongen og porsgrunnsgutten Petter Stordalen og er 44 fot og sju år gammel.

item11

Tone har satt seg ved rattet i en snerten motorbåt som lå med nesa mot brygga.

item12

En enslig seiljolle ligger i land i seilcampen. De andre i campen ser ut til å være ute på en liten seiltur. Seilvinden var god i Sandvika da vi var der.

 

Storfilmen Kon Tiki hadde nylig hatt premiere på norske kinoer. Flåten som ble brukt i filminnspillingen kom fra Thor Heyerdahls hjemby Larvik og var et artig innslag på utstillingen. En kunne få komme ombord på balsaflåten. Det kostet cirka en kvart kinobillett.

item14
item15

Redningsselskapet var blant utstillerne. Små barn fikk bli med Elias, den vesle båten med de store blå øynene, på tur utenfor de store utstillingsbåtene.

item16

En rekke med motorbåter sett fra dekket til en seilbåt som er hele 4,85 meter bred.

item17
item18

Her er Tone ombord i en Lagoon 450, en katamaran hvis bredde er 7,84 m. Lagoon produseres i Bordeaux i Frankrike. Båten var utrolig romslig men interiøret var ganske glatt og enkelt.

item19

Tårnet på det gamle rådhuset i Bærum sett fra dekket på en Jeanneau seilbåt.

item20

Svenske seilbåter på rekke og rad. SwedeStar helt til venstre bygges i Linköping. Båten med det store flagget er en Hallberg-Rassy 310.

item21

Fra salongen i seilbåten fra Malö verft på Orust. Malö bygger utsøkte båter på bestilling. En kjøper ønsket seg lenestoler istedetfor sofabenk og kom med stoltegninger som verftets dyktige snekkere realiserte. Bordet i forgrunnen er et ganske smart klaffebord.

item22

Franske seilbåter med Kolsåstoppen i bakgrunnen. Den store franske maleren Monet malte "mont Kolsås" da han var i Norge i 1895.

item23

Over bommen på en seilbåt ser vi Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden.

item24

Sjøkorpsets bermudariggede ketch S/Y Mohawk II lå også fortøyd ved på Kadettangen.

item25

Vi avsluttet besøket i Sandvika med en tur på Kalvøya. Her ser vi båtutstillingen med statuen av roeren Knut Holtmann som forgrunnsfigur.

Det var overveldende mye fint og dyrt og stort å se på utstillingen. Men vi foretrekker å fortsette å seile med den kjære lille og velbrukte seilbåten vi har.

Arkiv Arkiv