Arkiv
item11

Orust

10. - 12. juni 2012

Etter seilas på østsiden av Tjörn og Orust med overnatting ved Grötholmen kom vi til Henån som eneste båt i gjestehavna. Etterhvert kom det en båt med engelsk flagg inn til brygga. Penguin, en fin Malö 37 la seg rett ovenfor oss. Det viste seg at Penguin hadde overvintret på Orust. Eieren Julian hadde fått øynene opp for den svenske kysten og hadde planer om flere ferier og overvintringer for båten i Bohuslän. Han hadde også ønske om å seile i Norge nord til Lofoten, men var noe skeptisk til våre tidligere firkandede, turistfientlige og dyre tollreglementer for overvintring av båt. Vi hadde glede av å dele bord med Julian og hans seilkamerat Simon i Henåns thailandske restaurant. Etterpå ble vi invitert ombord til presskannekaffe i Penguins lune salong.

item12

Orust er kjent for sin produksjon av eksklusive, håndverkspregede seilbåter. Men: det koster å skaffe seg en av disse båtene. Prisen er ca. 3 ganger så høy som for tilsvarende tyske og franske serieproduserte båter. Henån var kjent for produksjonen av Najad. Verftet gikk desverre konkurs i 2011. Motorbåtprodusenten Nord West på Vindön kjøpte deretter opp Najad og flyttet produksjonen. Henån har derimot sin egen båtbyggerskole. Der ble de siste Marieholm 261-båtene bygget.

Det største verftet på Orust ligger på Ellös. Vi tok bussen dit for å se hvor Hallberg Rassy-båtene blir til. Også der har finanskrisen satt spor. Mange ansatte har måttet se seg om etter annet arbeid.

item13
item14 item15
item16

Hallberg Rassey bygger også de største seilbåtene på Orust. Flaggskipet er 64' langt.

item17

Hallberg Rassey 310 er den minste av båtene i dagens produksjon. Båten er verftets maskot, men den er likevel stor i forhold til Flora.

*

item18
item19

Etter to netter i Henån fortsatte vi inn i Strømmarna. På vegen gjorde vi en avstikker til Kungsviken for å se hvor den engelske båten Penguin ble til.

Malös håndverkspregede båter skreddersys etter kundenes ønske.

item20

*

item21

Tvers overfor Källviken la vi oss på kryssarklubbens bøye (Flora til høyre i bildet). Med jolla tok vi oss over sundet til Jacobssons båtbyggeri Fantasi Yachts.

item22
item23 item24

I disse tilsynelatende falleferdige lokalene har Jacobssons bygget Fanasi 37 og Fantasi 44.

Nå jobbes det hovedsakelig med vedlikehold og renovering av eldre båter.

item25 item26

Fantasi 37 er en klassiker med lang kjøl og vakre linjer.

Fantasi 44 er basert på Gabriel Heymans vinnerbidrag til en konstruksjons-konkurranse.

Arkiv
Arkiv Arkiv