Arkiv
Arkiv
item1

På kyststi Kirkeøy

onsdag 20. juni 2012

Da vi hadde vandret langs det meste av sjøsiden og på bryggene i Skjærhalden oppdaget vi kyststi-merking. På turistkontoret plukket vi med oss et kart over Kyststi Kirkeøy. Neste dag vandret vi tilbake til Skjærhalden for å utforske kyststien.

item4

Kyststien førte oss opp på berget. Derfra hadde vi fin utsikt over havna og båtene i Skjærhalden. Havna ligger i le av Tareholmen som strekker seg bak mastene til høyre i bildet. Gjestehavna har 100 gjesteplasser.

item5

Flere holmer og skjær utenfor Skjærhalden. Det hvite skipet til venstre er Vesleøy II som i sommerhalvåret går i rutetrafikk mellom Skjærhalden og Strömstad. Vi hadde gleden av å møte Vesleøy II da vi seilte langs Nord-Långön dagen før.

item7

Ved Homlungen fyr var vi på den sørligste delen av kyststi Kirkeøy.

item6

Kyststien gikk over store steiner, bratte berg og annet utfordrende terreng hvor det det ikke var synlig tråkk.

item8

Stien gikk også gjennom Storesand camping. Det var svært lite liv i leiren. Strandkaféen var åpen og vi så noen få jenter som var på badetur på stranda som den offisielle reiseportalen for Fredrikstad omtaler som Oslofjordens fineste badestrand. Sjøen var like kald og lite fristende her som på de andre badestedene langs norskekysten i juni 2012.

item9

Ved Storesand forlot vi kyststien og gikk innover i landet til Hvaler kirke. I skogsområdet innenfor Storesand var det et meget tett nett av stier til å gå seg bort i.

item10

Hvaler kirke er fra 1100-tallet og ble reist på et sted hvor de gamle guder ble dyrket og hadde gudshus. På kirkeveggen henger en plakett som viser kirkens grunnriss med rett strek. Hvor det førkristne bygg skal ha stått er tegnet med stiplet strek. Steinhellene i gresset markerer hvor det gamle gudehus gikk utenfor nåværende kirkebygg.
Hvaler kirke var kommunens tusenårssted.

item12

På kirkegården har de mange Hvalerboerne som ble borte på sjøen fått et gripende minnesmerke. Navnene deres står risset inn på steintavler som ligger veltet som dominobrikker. Øya har fått navnet Kirkeøy fordi det er på denne av Hvalerøyene at det står en kirke.

Arkiv Arkiv