Arkiv
Arkiv
item1

Alaska på Norra Långön

Torsdag 19. juni 2012

Noen ganger har vi seilt fra Havstensund i Bohuslän og hjem til Telemarkskysten i ett strekk. I år valgte vi å følge Bohuslänskysten videre nordover. Ferden gikk forbi Strömstad og på innsiden av de to store øyene som ligger nordvest for byen : Syd-Långö og Nord-Långö. Tone holdt utkikk etter et kjent og kjært sted på den nordlige av øyene.

item4

I år nøyde vi oss med å seile forbi Alaska på Nord-Långön. Til vår store glede så vi at Alaska bokstavelig talt hadde blomstret opp. Storblomstrede, røde geranier pyntet steinmurene nede ved sjøen. Ordet ALASKA var plantet i bakken med blomster.

Stedet har samme navn som den nordligste og kaldeste delstaten i USA. Vi fikk øye på det idet vi seilte forbi en sommer vi hadde hatt seilferie i Oslofjorden og dro hjem via Son og Strömstad. Det var året da Siren Sundby tok olympisk gullmedalje i seiling i Aten.

Året etter, i 2005, fortøyde vi ved en liten brygge og fikk gleden av å rusle rundt på stedet som har blitt noe helt for seg selv i skjærgården og har fått navnet Alaska.

Alt som gjør stedet til en hage er gjort med stein. Som benken eller "trädgårdssoffan"Finn-Erik sitter i på bildet fra 2005.

item7
item8

I 2005 tok vi bilde av statuen av Hilma Swedal, kvinnen som skapte Alaska på Nord-Långön.

Hun ble født i 1870 på naboøya Syd-Hälsö og utvandret til USA. Etter noen år som hushjelp i New York dro hun til Alaska under det store gullrushet. Gullgraversken vendte tilbake til Sverige i modne år. Hennes norskfødte ektemann og gullgraver fulgte ikke med.

Hilma hadde arvet eiendommen på Nord-Långö og her bygde hun opp noe som etterhvert ble litt av en turistattraksjon. Paviljonger og tårn, benker og stier, alt ble laget av stein, skjell og sement. Steinene fant hun på naboøyene og brakte til Alaska i sin eke. Men vertshuset Golden Inn ble trolig bygd i tre og det brant ned like før Hilma døde. Hun ble nesten 95 år gammel og gikk bort i 1965.

item11

En nevø overtok og tok godt vare på Alaska i årene etter Hilmas død. Senere overtok det svenske Naturvårdsverket. Dette ble en katastrofe for anlegget. Naturvernmydighetene slo istykker mesteparten av det vakre som Hilma Swedahl hadde skapt på øya i den hensikt å tilbakeføre området til naturen. På 1990-tallet skulle arbeidsløse sysselsettes og noe av Hilmas Alaska på Nord-Långön ble gjenoppbygd.

Vi tror at taket som holdes oppe av spiralsodde søyler er Vindarnas tempel.
Bildet er fra vårt besøk i 2005.

Opplysningene i artikkelen står også i svensk Wikipedia.

Arkiv Arkiv