Arkiv
item1

Sjøen for alle

fredag 18. mars 2011

Rent tilfeldig kom vi til å besøke Tones familie i Bærum samme helg som den store båtutstillingen Sjøen for alle åpnet dørene på Lillestrøm. Hvorfor ikke ta en tur, vi ruslet ned til Sandvika stasjon. Som kunder som ønsket å kjøpe billett til et lokaltog ble vi manøvrert bort til billettautomaten og forklart at her var det bare å trykke på knappene og sette inn bankkortet. Vi gikk av toget på Lillestrøm stasjon. Derfra var det meget kort og greit å gå til Norges Varemesse. Nesten like greit som å bo på Thon-hotellet ved siden av. 140 kroner for hver måtte vi betale i for å komme inn på båtmessa. Familiebillett kostet 300 kr.

Vi kom til Lillestrøm litt over en time etter at utstillingen åpnet. Mens vi stod og kikket på oversiktskartet i korridoren ble vi bedt om å gå trekke mer til siden. En liten gruppe gikk raskt mot utgangen, Tone greide å få med seg at midt blant de alvorlige og mørkkledde menneskene gikk kronprins Håkon og leide lille prins Sverre Magnus. Senere leste vi i avisen at det var Sjøfartsdirektøren som hadde holdt åpningstalen.

Utenfor messehallene hadde banker og forsikringsselskap sine boder. Politiet hadde også en bod som markedsførte politiyrket og politihøgskolen. Tollvesenet kunne gjerne vært der i samme ærend. Deres nye og super-raske båt har nylig fått solid omtale i Telemarksavisa.

Det var tre messehaller med båter og én med båtutstyr. Vi oppdaget fort at det var svært få seilbåter å se på messa. Større motorbåter tok mesteparten av utstillingsplassen. Vi fikk høre at seilbåtforhandlerne syntes Sjøen for alle ble for dyr. De satser istedet på Båter i sjøen, den andre store årlige båtmessa.

I den ene messehallen var det et stort basseng hvor vifter blåste vind over vannflaten. Her var det en liten flåte med modellseilbåter som de besøkende kunne få lov til å fjernstyre. To eksemplarer av redningsselskapets lille filmhelt Elias lå fortøyd til bassengkanten. Litt bortenfor var det et langt og smalt akvarium med flyndrer og torsk, sjøstjerner og tang, hummer med kneblede klør og og annet som vi har glemt at vi så. I bakgrunnen demonstrerte en kokk tilberedning av sjømat.

På fredag var det ikke så mye folk på utstillingen. Vi hadde noen hyggelige og interessante samtaler med flere av utstillerne.

To av seilbåtene på utstillingen var svenske. Én var en mindre regattabåt som ifølge utstilleren var blitt populær fordi det var så mye å holde på med hele tiden under seilingen. Den andre svenske seilbåten var utstyrt med elektrisk motor. Da vi fortalte at vi hadde svensk seilbåt og at den er en Marieholm 261 kunne selgeren fortelle at de hadde solgt og installert el-motor i en Marieholm 26 i Sverige, vi mener å huske at det var i nærheten av Strømstad. Med batterier og tilbehør blir motoren ikke billig. Men den blir lydløs og svært renslig.

De store og kjente båtmotorprodusentene hadde stilt opp et regiment av motorer utover gulvet. På endel av dem var deksel og panser tatt bort slik at invollene kunne studeres fra alle vinkler.

Vi var ombord i en praktisk innredet motorbåt med mye pent treverk. Båten var norsk og ble laget i Tønsberg. Vi har jo seilmakeren vår i den byen. Da vi nevnte det, fortalte båtverten at han skulle på seiltur i Adriaterhavet til sommeren - fly ned og seile med venner i leid båt. Vi oppdaget like etterpå at slike seilopplevelser ble reklamert for og solgt på messa. Vi passerte et reisebyrå-område med med store plakater av palmer, seilbåter og asurblått hav.

To meget kjente europeiske produsenter av seilbåter som også lager motorbåter hadde med seg en seilbåt hver på utstillingen. Begge var romslige, imponerende og elegante boligenheter. Den ene hadde en pris på over en million, den andre hadde en prislapp på under 1 million kroner. Vi merket oss at det var puttet inn endel utrustning som ikke hørte med i grunnprisen på utstillingsbåten. Disse seilbåtene må være et funn for de som ikke kan bli enige om de skal velge båt eller hytte.

Kajakker, kanoer og seiljoller var med på utstillingen - i beskjedent omfang. Siste utgave av A-jolla var der. Små og store utgaver av Walker bay med rid og seil.

Risør Trebåtverksted var på plass i messehallen med en gammel og velbrukt snekkerbenk og en ny og blank robåt.

Båtforeninger deltok på utstillingen, især de kongelige. Vi pratet med Kongelig Norsk Seilforening, representanten hadde vært dommer under Stor-NM i Brevik. Kongelig Norsk Båtforening feirer 100-års jubileum i år. Foreningen spanderte kaffe og bløtkake i den anledning.

Den svenske storseileren Magnus Olsson holdt foredrag, vi tok oss ikke tid til å høre på ham.

På messa var det et meget bredt spekter av tilbehør. Leverandører av skipsmaling og bunnstoff, vinsjer, kartplottere, seilklær, regntøy, dekketøy, lanterner og lamper, tauverk , fendere, ankere osv osv. En nystartet kjede for båtbutikker hadde butikk på messa. Vi hadde en festlig stund da en svensk dame la seg i selen for å få solgt en badekåpe av frotté til Finn-Erik. Nedsatt fra 1600 kr til 795. 'Morgonrock' heter plagget på svensk. På teatret er det gjerne slik at personer som det er lite fart i og lite greie på, de subber rundt i morgenkåpe på scenen. Tidligere i uka hadde vi vært på Teater Ibsen og sett fru John Gabriel Borkman sose omkring i morgenkåpe. Vi var derfor nyvaksinert mot å kjøpe et slikt plagg. I en annen bod ble vi sjarmert og kjøpte et vidunder-universal-pussemiddel av en trivelig dame fra Telemark.

I mange år fant Sjøen for alle sted i messehallene på Sjølyst i Oslo. Nå er det bygd boliger på messeområdet på Sjølyst og Varemessa har flyttet østover til Lillestrøm.

-Dette var noen spredte inntrykk fra vårt besøk på båtmessa. Vi gikk rundt blant båter og båtutstyr noen timer. Så tok vi toget tilbake.

Arkiv
Arkiv Arkiv