Arkiv
item1

Sotenkanalen i Bohuslän

søndag 14. juni 2009

Sotenkanalen ble gravd ut for å gi de sjøfarende en trygg lei mellom Hunnebostrand og Smøgen. Mangt et skip har i storm møtt sin skjebne mot de fryktede Soteskären i Sotefjorden.

Da Flora seilte sørover var været rolig og innbød til pen søndagsseilas over Sotefjorden. For å få litt variasjon og mer spenning valgte vi likevel å gå på innenfor - gjennom Sotenkanalen, også kalt Sote kanal eller Sotekanalen.

item4

Ramsviklandet som er den ytre delen av Sotenäset gikk fra å være halvøy til å bli øy da kanalen ble anlagt.. For å gi beboere og feriefolk på Ramsviklandet fortsatt forbindelse med fastlandet ble det bygd en svingbro over kanalen.

item6
item5

"Tag ned seglen" står det under skiltet som har en rød strek over seilet. Gjennom Sotenkanalen er det ikke lov å seile.

De som ønsker å passere uten motor kan jo padle kajakk.

Det heter seg at broa åpnes "på begäran". Vi opplevde broa som meget seilbåtvennlig. Den åpnet seg umiddelbart da vi og en annen seilbåt nærmet oss.

item7

Veien er stengt, Sotenäsbron svinges til side.

Det er 7,2 meters fri høyde under broa ved middel vannstand. Gjennomfartsåpningen er 15 meter bred. Kanalen er åpen for båter som stikker inntil 4 meter dypt.

item11

Det lyser grønt. Flora og andre båter som har mer enn 6 m høyde kan nå passere.

item13

 

Flora har passert gjennom broåpningen.

 

Vi ser oss bakover. Sotenäsbron svinges tilbake igjen.

item16
item15

Sotenkanalen er 4,2 km lang og den stod ferdig i 1935. Det ble for en stor del bygd for å sysselsette steinhoggere som var blitt arbeidsløse etter krakket i stein-industrien.

Ønsket om en kanal for å trygge kyst-skipsfarten kom allerede på 1800-tallet.

Kanalen slutter ved sydspissen av Ramsviklandet som vi ser til høyre. Til venstre ser vi Tryggö som skal ha navn etter Trygve, far til Olav Trygvason. Da fortøyningsplassene i kanalen bare er for ventende båter tok vi lunsj ved Tryggöskär, den lille øya sør for Tryggö.

Arkiv
Arkiv Arkiv