Arkiv
item1

Oljekatastrofe har rammet kysten vår!

fredag 31. juli 2009

Natt til freadg 31. juli strandet en lastebåt på et skjær utenfor Langesund. Det blåste sterk kuling med stormkast. Det Panama-registrerte skipet Full City lå for anker på Rognsfjorden og ventet på å få gå til kai på Herøya i Porsgrunn for å laste kunstgjødsel. Båten hadde over tusen tonn tungolje om bord. Mesteparten av oljen rant ut i sjøen. Fjerne og nære strender ble innsmurt med den tykke oljen. Samme skjebne fikk små og store sjøfugler.

item4

Det var folk i hyttene på øya Såstein ulykkesnatten. De hadde sett skipet drive allerede kl 22 og stod fram i avisen og angret bittert at de ikke hadde sagt fra fordi de tok det for gitt at problemene var varslet. En los som kom forbi ved midnatt, en halv time før det smalt ved Såstein, slo alarm.

Kapteinen og mannskapet på båten var kinesisk. De meldte ikke fra om at båten var kommet i drift. De hadde ikke motoren i gang. Det sies at de benyttet ventetiden til å overhale den. Stormen var meldt og andre båter tok sine forholdsregler. En gasstanker skal ha blitt pålagt av trafikksentralen å dra inn i Frierfjorden.

Rognsfjorden er stadig i bruk som venteplass for lastebåter som skal til tungundustrien i Grenland. Hvor mange ganger har vi ikke seilt forbi en fin dag og ergret oss over støyen fra disse oppankrede båtene! En tvilsom praksis som Kystverket har gått inn for.
En nesten-ulykke med en russisk båt som kom i drift i fjor førte ikke til noen endring.

Først ble kapteinen, senere ble også tredjestyrmannen som hadde vakt siktet av politiet.

item6

Stedene som oljen har sølt verst til kjenner vi svært godt fra seilturer, badeturer eller vandreturer. På svabergene ovenfor solte vi oss og hadde en forfriskende svømmetur en måned før oljekatastrofen, det krydde av badegjester, vi traff en av naboene våre. Olje- og energiministeren som er bonde fra Skien har gjerne dratt hit ut med familien sin for å bade.

item7
item9
item8
item10

Badesesongen i Steinvika fikk en brå slutt. Dagen etter grunnstøtingen traff vi barn i følge med voksne som kom og så hva som var skjedd med stranden deres.

item11

I Kongshavn traff vi på reportasjebilen til TV2. De nærmeste dagene kom kyst- og fiskeriminister, samferdselsminister og statsminister til Langesund og lot seg intervjue i dette området. I september er det Stortingsvalg. Ved valget for 4 år siden opplevde vi en tilsvarende tilstrømning av politikere med løfter i bagasjen da Grenland kjempet mot nedlegging av Union papirfabrikk i Skien.

item12

Vi tok bilder i Langesund ved lavvann. Det satt igjen en svart oljerand på berget der sjøen hadde stått ved høyvann.

item13

Kystverkets oljevernfartøy på vei rundt Langesundstangen. Mot horisonten ser vi Mølen. Oljesølet traff rullesteinsstranda på Mølen. Det er uhyre vanskelig å få opp all oljen som legger seg under og mellom rullesteinene. Kyststien er nå (i slutten av august) sperret fra Mølen til Oddane Sand, bare de som jobber med å fjerne olje slipper til.

item14

17. august ble lasteskipet trukket av grunn og slept til den tidligere Nato-kaia på Ekstrand utenfor Stathelle. Flyttingen av skipet ble omtalt som var en vellykket operasjon til tross for mer oljesøl. Aksjonsledelsen i Langsund kunngjorde etterpå at

arbeidet fortsetter med å redde de nye fuglene som de siste ukene har kommet inn i rester av olje etter flyttingen av skipet Fulll City. Vi trenger folk til mye forskjellig arbeid inne i behandlingsenheten og vi trenger folk til søk langs strender hvor skadede fugler trekker seg i land for å gjemme seg bort for å dø.

4 dager etter flyttingen dro vi på vår første seiltur etter oljekatastrofen. På vei ut fjorden passerte vi Ekstrand og skipet som er årsaken til all denne elendigheten.

item15

I bakgrunnen ser vi Grenlandsbroa over Brevikstrømmen. Hvis alle hadde tatt værvarslet på alvor ville sannsynligvis Full City ha seilt under broa, langs Frierfjorden og til Herøya og reist tilbake lastet med kunstgjødsel til åkrene og hagene i mellom-Amerika.

item16
item17

Nå ligger det 167 meter lange ødelagte skipet til en kai der Nato hadde store oljetanker. Området er tenkt disponert til boligbygging, alle trodde oljetiden var over.

item18 item19

Begge klørne på styrbord anker er borte, brukket av. Den ene kloa er funnet i sjøen. Vi har lest at det andre ankeret ikke var ute. Det er mange uklare og tvilsomme forhold i denne miljøkrim'en..

item20
item21

Målet for seilturen vår den 21. august var Stråholmen, den ytterste og nordligste av de store øyene i Kragerø-skjærgården.
Det som driver i sjøen bruker å drive i land på Stråholmen, det skjedde også med oljeflaket. Mannskaper fra Sjøheimevernet og frivillige var ferdig med oljevaskingen. Skjærgårdstjenesten og et helikopter holdt på å rydde opp etter arbeidet.

Oljen er klissen som sirup. Det er umulig å få opp alt. Steinete strender strøs med bark. Barken skal suge til seg olje.

Vestsiden av Stråholmen er fuglereservat.

Mye ressurser ble satt in for på at øya skulle være ren innen trekkfuglene kommer og mellomlander her.

item22

Man regner med at det tar 15 år før økosystemet kommer over en oljekatastrofe.

Full City-ulykken kommer i tillegg til forurensning, forgiftning, overfiske, utbygging og andre forstyrrelser som skyldes menneskelig aktivitet, uforstand og grådighet.

Arkiv
Arkiv Arkiv